Monday, May 26, 2014

Mesyuarat khas JAKIM, Cadbury hari ini

9:36 AM 1 comments

Kuala Lumpur: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan bersemuka dengan pengurusan syarikat pengeluar coklat, Cadbury, yang dikesan menggunakan DNA babi dalam dua produk keluarannya menerusi mesyuarat hari ini.

Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Othman Mustapha, berkata mesyuarat khas itu turut disertai Jabatan Kesihatan, Jabatan Standard dan Jabatan Kimia.

Beliau berkata, segala maklumat mengenai keputusan mesyuarat itu akan dimaklumkan kepada orang ramai melalui media bagi mengelak keresahan.

Panggil syarikat

Segala keputusan mesyuarat terbabit akan dimaklumkan kepada media sebaik saja mesyuarat selesai. JAKIM memanggil syarikat berkenaan untuk mendapatkan maklum balas lanjut berhubung perkara ini.

Sehubungan dengan itu, JAKIM memohon semua pihak agar tidak membuat sebarang spekulasi tidak berasas terhadap isu ini bagi mengelakkan keresahan awam, katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Semalam akhbar melaporkan, JAKIM menggantung sijil halal terhadap dua produk coklat susu keluaran Cadbury Dairy Milk yang dikeluarkan Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd, berkuat kuasa serta-merta ekoran penemuan DNA babi dalam produknya.

Penemuan DNA itu dikesan oleh Kementerian Kesihatan, dalam produk coklat susu dengan kacang hazel (Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dengan nombor kelompok (Batch no) 200813 M01HI2 dan coklat susu dengan buah badam (Cadbury Dairy Milk Roast Almond) dengan nombor kelompok (Batch No) 221013 N01RI1.

Sumber : http://www.bharian.com.my


1 comments:

  1. Hrp cepat la selesai kes ni ..pengguna jadi tambah risau dgn produk mknn dmalaysia .... Hurmm

    ReplyDelete

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger