Thursday, June 2, 2011

Ainul Mardhiah...( bidadari syurga)

3:28 PM No Comments


Kisah Sejarah Ainul Mardhiah...( bidadari


 syurga)


Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari2 kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua kepada segala bidadari- bidadari).


Berjihad/berdakwah untuk agama Allah swt merupakan satu amalan yang akan menjadi kesukaan Allah swt dan ini merupakan sunnah besar nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat r.hum. Setiap manusia yang mati walaupun berapa umurnya maka akan ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan.



Rasulullah saw bersabda“Tidak akan berganjak kaki anak Adam di Hari Kiamat hingga disoal tentang empat perkara: tentang usianya pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya apa yang telah diperjuangkannya, tentang hartanya dari mana datangnya dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah dibuatnya.”(Hadith sahih riwayat Tirmizi)



Ainul Mardhiah (bidadari untuk orang yang berjihad/berdakwah untuk agama Allah swt.)



Seakan-akan bidadari itu permata yakut dan marjan.

QS. ar-Rahman (55) : 58



Di dalam surga-surga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik.

QS. ar-Rahman (55) : 70



(Bidadari-bidadari) yang jelita, putih bersih dipingit dalam rumah.

QS. ar-Rahman (55) : 72



Mereka tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni surga yang menjadi suami mereka) dan tidak pula oleh jin.

QS. ar-Rahman (55) : 74



'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari-bidadari yang lain (bermaksud mata yang di redhai). Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat dikalangan sahabat untuk berjihad/berdakwah untuk agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya muda teringin sangat hendak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut, 

tetapi di sebabkan sahabat ini malu hendak bertanyakan kepada nabi saw,kerana malu kepada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap memberi nama sebagai salah sorang yang akan keluar di jalan Allah. Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar 
(dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah yang hendak berangkat tadi tidur bersama-sama sekejap.Tiba-tiba dalam tidur sahabat tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2,lalu di tanya sahabat ini ,di manakah beliau berada,lalu ada suara yang menjawab,inilah syurga,tiba2 dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah (bidadari yang Nabi saw bagitahu tadi),lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalanlah sahabat ini, disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak 
pernah dia lihat kecantikan yang sebegitu,tak pernah dilihat didunia ini,lalu diberikan salam dan sahabat ini bertanya, andakah ini Ainul Mardhiah,wanita itu menjawab ehh tidakk(lebih kurang macam tu la dalam bahasa kita),saya penjaganya,Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana di sana.



Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda daripada yang pertama tadi di lihatnya, sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai,lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah ini Ainul Mardiah lalu wanita itu menjawab,eh tidak, saya hanya penjagaya di dalam mahligai ini,Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana, lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikkannya sungguh mengkagumkan,lalu sahabat ini sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua yang beliau jumpa tadi,dan tidak pernah di lihat di dunia,lalu wanita itu berkata,akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku,bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab,nanti kamu belum syahid lagi,tersentak daripada itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW,tapi sekiranya dia syahid barulah di ceritakan kepada Nabi saw.



Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi saw di dalamnya telah keluar berperang/berjihad lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan merapati nabi saw dan menceritakan perihal mimpi pemuda yang syahid tadi.



Sahabat pemuda yang syahid tadi,dalam menceritakan kepada nabi saw,Nabi saw menjawab benar,benar,benar sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga..




Lirik by: UNIC (Ainul Mardhiah)


Dirimu pembakar semangat perwira
Rela berkorban demi agama
Kau jadi taruhan berjuta pemuda
Yang bakal dinobat sebagai syuhada
Itulah janji pencipta Yang Esa



Engkaulah bidadari dalam syurga

Bersemayam di mahligai bahgia
Anggun gayamu wahai seorang puteri
Indahnya wajah bermandi seri



Menjadi cermin tamsilan kendiri

Untuk melakar satu wacana
Buatmu bernama wanita



Ainul Mardhiah

Kau seharum kuntuman di Taman Syurga
Menanti hadirnya seorang lelaki
Untuk menjadi bukti cinta sejati

Ooh! Tuhan
Bisakah dicari di dunia ini
Seorang wanita bak bidadari
Menghulurkan cinta setulus kasih
Dihati lelaki bernama kekasih


(ANAK PENDANG SEKELUARGA)
Read More...


Opick - Rapuh

1:11 PM No Comments

Rapuh



Assallamualaikum kawan2x... just nak shared lirik

 lagu ni .. hayatilah....




Artist : Opick

Lirik Lagu : Opick - Rapuh


Detik waktu terus berjalan

berhias gelap dan terang

suka dan duka tangis dan tawa

tergores bagai lukisan


Seribu mimpi berjuta sepi

hadir bagai teman sejati

di antara lelahnya jiwa

dalam resah dan air mata

kupersembahkan kepadaMu

yang terindah dalam hidup






Meski ku rapuh dalam langkah

kadang tak setia kepadaMu

namun cinta dalam jiwa

hanyalah padaMu


Maafkanlah bila hati

tak sempurna mencintaiMu

dalam dadaku harap hanya

diriMu yang bertahta






Detik waktu terus berlalu

Semua berakhir padaMu



Read More...


Sedih aku, Remaja dibelasah hingga koma meninggal dunia

11:16 AM 4 comments

...Sedih ku membacanya...

Aslmkm  sahabat.... entry kali agak sedih.... td baru ja aku baca  berita harian online, and terbaca berita ni remaja 15 tahun di belasah sehingga koma selama 10 hari. telah kembali kepada allah... Al-fatihah...Kes ini berlaku di Kuantan di   Taman Esplanade. hmmm.... sungguh x berperikemanusiaaan,.... moral value jangan bertindak mngikut perasaaan.,... Kepada kawan2x kat luar sana hati2x la yerr... peribahasa melayu menyatakan malang tidak berbau..... 




Hentikan !


Ok.... ni dia punya full article, berita... pasal Remaja itu.... bacalah.... 

Berita harian : 


KUANTAN: Seorang remaja lelaki yang koma sejak 10 hari lalu selepas dipercayai dipukul lima remaja lelaki di Taman Esplanade di sini, disahkan meninggal dunia kelmarin. 


Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 pagi, pada 21 Mei lalu, mangsa berusia 15 tahun bersama seorang rakannya datang bersiar-siar di taman terbabit sambil melihat orang memancing.
Namun ketika rakannya meninggalkan mangsa seketika untuk pergi ke tandas berhampiran, mangsa di datangi lima remaja lain berusia 17 hingga 21 tahun sebelum secara tiba-tiba dipukul.
Akibat dibelasah, mangsa yang dipercayai sudah tidak bersekolah, mengalami kecederaan parah di kepala sebelum dibiarkan lima suspek terbabit terbaring di taman berkenaan. 

Beberapa minit kemudian rakan mangsa terkejut apabila menemui remaja terbabit terbaring tidak sedarkan diri lalu menghantar mangsa ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), di sini untuk menerima rawatan sebelum membuat laporan polis berhubung kejadian itu. 

Bagaimanapun, polis enggan mendedahkan identiti mangsa kerana kes terbabit masih dalam siasatan lanjut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana bunuh. 

Bertindak di atas maklumat serta risikan, sepasukan anggota polis berjaya menahan lima suspek yang disyaki terbabit dalam kejadian itu, di rumah masing-masing di sekitar bandar ini, pada hari sama kejadian berkenaan. 
Sementara itu, Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Abdul Ghani, ketika dihubungi di sini, semalam mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian terbabit. 

Beliau berkata, polis masih meneruskan siasatan lanjut selain mengenal pasti motif sebenar berhubung kejadian terbabit. 

Katanya, semua suspek kini direman di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD), Kuantan selama 14 hari untuk membantu siasatan lanjut. 


Sumber : 


(Oleh Irwan Shafrizan Ismail)

Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger