Friday, February 17, 2012

Makan nasik dengan Ayam

9:59 PM 2 comments





Assalamualaikum... Jom makan nasi dengan ayam .. 
korang mampu ? 




Sekian ... :)





Read More...


J.E.R.I.N.G

9:44 PM 2 comments









Assalamualikum.. semua wah... jering menjadi tajuk entri saya , pada kali ini , apa yang anda semua tahu pasal jeirng ? ye ? tangkai jering ? kedekut ? salah tu , sebenarnya jering ni adalah sejenis ulam yang sngt sedap bila di makan betul ka ?  baiklah , dalam kehidupan kita seharian pelbagai jenis ulam segar menjadi pilihan sama ada dari jenis buah, biji dan daun tumbuhan atau herba, betul kan ? ke ada yg  tak makan ulam, makan la ulam sangat baik untuk kesihatan kita semua. Antara ulam - ulam yang popular tu ialah petai, kerdas, daun pegaga, ulam raja, pucuk gajus, kacang botor, pucuk betik dan daun tenggek burung, tudiaaa, punya banyak kan ? sebenarnya banyak lagi ulam  - ulam yang ada di Malaysia ini, kenalkah anda kepada ulam - ulam ini ? tepuk dada , cari kat internet , hehe :). EH , ni dah lari topik ni, sebenarnya nak cerita pasal jering la...ulam yang begitu popular dan menjadi kegemaran ramai sebagai pembangkit selera makan ialah biji JERING. Buah atau biji benih jering yang masih muda selalunya dimakan mentah atau dikunyah begitu saja. korang mampu ? hehe.Ramai juga yang mencecahnya dengan sambal selain ditumbuk atau dihiris untuk dicampurkan dalam masakan terutama gulai lemak cili api.Walaupun jering mengeluarkan bau yang sangat kuat dan kurang disenangi oleh sesetengah orang, namun bagi peminat ulam tersebut, ia mempunyai kelebihan dan tarikan untuk memakannya. sebenarnya jering ni cruch ! hehe.. tak percaya ? anda boleh cuba.. Sebenarnya  ada juga  yang memeram biji jering di dalam tanah atau timbunan habuk kayu untuk beberapa hari semata-mata inginkan bau yang lebih menusuk. euwww... sangat menusuk sila la bau yerr... Sebenarnya jering ini berkhasiat untuk kesihatan kita... jering mempunyai kandungan protein yang agak tinggi iaitu sehingga 10.5 peratus... wah meletop tak ? , kandungan pemakanan lain ialah 84.1 peratus karbohidrat, 52 peratus air, 1 peratus abu, 0.8 peratus lemak dan 3.6 peratus gentian... hehe.. sangat berkhasiat info ni aku amek dari Kurator Muzium Negara, Zainal Abidin Jamaluddin, dalam artikelnya... baiklah itu saja untuk entri kali ini.. Selamat Membaca !





Read More...


Aku suka kutuk AWIE OMAR

9:18 PM 1 comments







Assalamualaikum sahabat... entri kali adalah untuk mengutuk sekeras-kerasnya AWIE OMAR ! kenapa saya cakap macam ni ? haha... Jom kenali awie.omar....



Siapa AWIE OMAR ?

Seorang blogger yang sangat rajin.. ye la dia boleh review 16 blog dan komen  setiap entri .. klu aku mmg tak la.... rajin betul... sebenarnya aku kenal awie omar masa aku follow dia la.. kemudian , dia ajak aku join next top blogger .. aku pon join la nak cabar diri sendiri... apa kau kesah kan? haha...



Kenapa kutuk  AWIE OMAR ?

Sebab dia... suka komen entri aku , dalam blog dia sebenarnya da info yg menarik, contohnya, ttg fakta 10, dan yg aku tertarik.. ada award dalam blog dia.. hahaha.... sapa2x nak taw jom la lawat blog dia KLIK SINI .. dan yg paling best bila dia review satu - satu blog aku ,dan komen...  terbaik la ! :)



Pesanan kepada AWIE OMAR ...

Baiklah, kepada awie,, aku rasa ni mungkin entri aku yg terakhir,, sbb aku akan join kursus utk jaga budak baru masuk Uitm, aku jadi fasilitator... faham2x la klu jadi fasi ni kan ? :).. kursus tu 22/2 - 3/3.. aku takut x dpt nak curik masa update blog.. kalau x da entri pada tarikh yg di nyatakan tu faham2x lah yerr... or klu aku tersingkir mggu ni mmg selamat dah la.. hehee....klu ni mungkin penyertaan terakhir, mungkin aku blh join NTB2  kan ? jgn segan2x ajak aku... dan nak ucap terima kasih sbb sudi jemput aku join NTB1 k....klu lepas ni aku tersingkir harap sudi2x  lah jenguk blog yg x seberapa ni k... kepada yg lain teruskan perjuangan anda ! :) Ok jmpa lg klu ada rezeki ! sebenarnya x terniat pon nak kutuk ko awie omar... sbb aku dah x da idea.. laptop lak problem... hmmm... tragis betul....anyway , thanks awie. sbb invite and review blog aku..... jumpa lg. k... :)




Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger