Tuesday, October 21, 2014

Minggu "Stress" Pelajar !

4:25 PM No Comments


Assalamualaikum, minggu ini adalah minggu stress bagi Pelajar dan juga staff. Nak tahu kenapa? sebab end of this month mereka akan bertarung untuk examinations!. 

So, apabila students Stress macam-macam ragam kita dapat tengok. Ade student yang tak faham bahasa, ada student yang "bodoh sombong" tak boleh di ajar, ada yang terlebih gembira , ini bahaya dan macam-macam lagi ragam students. 

Apa pon kepada semua di luar sana, adek-adek, abang-abang, kakak-kakak , makcik-makcik ? ade ke ? yang bakal menduduki apa jua exam saya ucapakan all the best ! hope your dream will come true. In shaa allah .. Amin.. 

Gambar dari google
Read More...


Ale uto ?

9:57 AM No Comments

Gambar hiasan dari google

Assalamualaikum, "Ale Uto", itulah perkataan yang sangat popular buat masa ini. Tapi tahukah kalian apa maknanya? 

"Ale Uto" = Kepale Butoh. Apa itu butuh? Di dalam kamus dewan butuh membawa makna kemaluan laki-laki.

So, jangan sesuka hati menyebut apa jua perkataan yang kita tidak tahu akan maksudnya. Banyak lagi perkataan yang lebih sedap di sebut, yang lebih maknanya untuk di sebut. Fikir dulu sebelum bercakap. Budi bahasa budaya kita. 
Read More...


"SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI"

9:03 AM 11 comments


Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.

Assalamualaikum w.b.t.


KLIK BANNER UNTUK JOIN!

CARA JOIN: 
1. Buat satu entri bertajuk "SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI"
2. Copy kod HTML yang disediakan di entri segmen. 
3. Follow blog wawa.  *wajib*
4. Tinggalkan komen anda di ruang komen bawah ini. 

ALERT! 
- Wawa akan update senarai peserta seminggu sekali iaitu hari Isnin. Setiap update dari wawa nanti beserta dengan link follow para peserta. So, nanti korang just klik link tu untuk follow peserta lain. 
- Wawa akan check satu persatu okay sebab nak elak daripada orang ambil kesempatan lain. 
- Sebarang pertanyaan, boleh PM wawa dekat sini Facebook . 
Mohon korang semua dapat support wawa ye. Selamat bersegmen!

Read More...


Mee Udang Mak Jah Wangsa Maju

8:40 AM No Comments

Gambar ambil dari google, gambar yang aku snap tak boleh upload.

Assalamualaikum semua, Alhamdulillah, semalam berkesempatan untuk merasai Mee Udang Mak Jah, tapi bukan di Kuala Sepetang, lokasinya di Wangsa Maju. Rasanya memang terbaik dan pedas. Udang besar dan  segar terasa kemanisan udang. Restoran Mak jah menyajikan pelbagai jenis menu mngikut citarasa pelanggan. Untuk yang ingin mencuba boleh la ke alamat di bawah. : 

Restoran Mee Udang Mak Jah,
No 22 Jalan Wangsa Delima 10,
53300 Wangsa Maju,Kuala Lumpur.
Read More...


GST sudah bermula?

8:37 AM No Comments

MASIH berbaki enam bulan untuk pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST). Ini bermakna semua syarikat yang layak mengenakan GST sudah membuat persiapan.

Namun dalam tempoh ini, ada juga peniaga-peniaga kecil dan beberapa syarikat sudah mengenakan caj GST ini. Adakah ini sebagai pra permulaan atau sekadar mengambil kesempatan.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, perkara ini sudah berlaku di beberapa tempat, namun bukan daripada syarikat besar sebaliknya kedai makan kecil dan tempat parkir kereta. Ikuti kupasan wartawan mengenai isu GST ini.


Pekerja ditumbuk gara-gara GST

KUALA LUMPUR - Seorang pekerja kedai makan di Kampung Bharu ditumbuk apabila pelanggan kedai itu tidak berpuas hati kerana dikenakan caj tambahan sebanyak enam peratus.

Menceritakan keadaan itu, pengurus kedai makan berkenaan berkata, majikannya terpaksa menghentikan caj enam peratus itu setelah mendapat rungutan pelanggan.

“Ramai marah apabila caj tambahan itu dikenakan, mereka kata tidak patut kedai kami kenakan cukai itu. Mereka merungut ‘kedai nasi campur pun nak kenakan GST (cukai barangan dan perkhidmatan) ke?

“Sebenarnya caj berkenaan baru dikenakan sekitar dua minggu lalu kepada pelanggan setelah didenda sebanyak RM23,000 akibat tidak memulakan operasi memungut cukai sebaik mendaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bulan enam lalu,” dakwanya yang enggan dikenali.

Dakwanya lagi, bukan mahu mengambil kesempatan tetapi itu adalah syarat yang ditetapkan kerajaan.

Pengurus kedai itu mendakwa menerima arahan untuk memungut cukai itu sebagai langkah persediaan kepada pelaksanaan GST.

“Kami mendaftar kerana tidak mahu lari daripada membayar cukai, bersikap bertanggungjawab atas perniagaan ini. Namun ramai yang menyangka kami telah laksanakan GST lebih awal,” katanya.

Ditanya adakah kedainya itu mencatatkan pendapatan melebihi RM500,000, pengurus itu bagaimanapun kurang pasti mengenai perkara itu.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Izzah: Tahniah penganjur acara sentuh anjing

8:37 AM No Comments

SHAH ALAM - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengucapkan tahniah kepada penganjur dan orang ramai yang hadir pada satu acara yang membolehkan pengunjung, termasuk umat Islam, menyentuh anjing hari ini.

Dalam kemas kini status Twitternya, beliau menyindir Exco Pemuda Umno, Dr Fathul Bari Mat Jahaya yang sebelum ini pernah menyebut bahawa 'kempen sentuh anjing' itu sangat janggal.

“Islam juga mengenai belas kasihan. Tahniah (penganjur) Syed Azmi (Alhabshi) dan semua yang datang,” tulis Nurul Izzah, hari ini.

Namun, Fathul Bari membalas status itu dengan mengatakan: “YB Nurul Izzah, umat Islam sokong kempen ‘ihsan’ ke atas haiwan, termasuk anjing. Cuma kempen ‘touch (a) dog’ (sentuh anjing) sangat janggal,” katanya.

Melalui interaksi terkini, Ahli Parlimen Lembah Pantai itu menyindir Fathul Bari dengan berkongsi paparan skrin gambar surat, dipercayai daripada Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

“Untuk ‘haters’ (mereka yang tidak suka) di luar sana, termasuk Ustaz Fathul Bari, acara termasuk tazkirah ringkas oleh ustaz (Mais),” katanya.

Kemudian Fathul Bari membalas: “YB Nurul Izzah, jangan emosi. Saya hanya sebut ‘sangat janggal’. Jangan bimbang OK. Saya tidak setuju konsep tersebut dan itu adalah hak saya memberikan pendapat.”

Hari ini berlangsung acara ‘I Want To Touch a Dog’ (Saya ingin sentuh anjing) di Central Park, Bandar Utama, yang bertujuan membantu orang ramai, terutamanya umat Islam, untuk mengatasi persepsi negatif terhadap anjing dan dilaporkan mendapat sambutan.

Memetik laporan sebuah portal, sebelum acara bermula, sebuah forum memberi peluang kepada orang ramai membangkitkan kemusykilan kepada seorang ustaz, seorang pemandu teksi berbangsa Melayu yang berpengalaman mengendalikan anjing serta doktor haiwan.

Orang ramai turut diberi taklimat dan diberi tunjuk ajar cara melakukan samak yang betul sekiranya ada yang was-was atau memegang anjing dalam keadaan basah.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Pemuda Pas sindir penganjur kempen sentuh anjing

8:31 AM No Comments

SHAH ALAM - Timbalan Ketua Pemuda Pas, Muhammad Khalil Abd Hadi menyindir penganjur kempen sentuh anjing ‘I Want to Touch a Dog’.

Katanya, daripada sibuk mengajak umat Islam menyentuh anjing, lebih baik penganjur membuat kempen menyapu kepala anak yatim.

"Nabi SAW pernah bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang membelai kepala anak yatim kerana ALLAH SWT, maka baginya kebaikan yang banyak daripada setiap rambut yang diusap.

"Daripada sibuk berkempen sapu atas belakang anjing, lebih baik juga buat kempen belajar macam mana cara hendak sapu atas khuf sebagai ganti untuk basuh kaki dalam berwuduk," katanya dalam satu kenyataan medianya, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kempen sentuh anjing ‘I Want to Touch a Dog’ anjuran Syed Azmi Alhabshi di Central Park, Bandar Utama, Selangor, semalam.

Acara tersebut dianjurkan kononnya bagi membantu orang ramai terutamanya yang beragama Islam untuk mengatasi persepsi negatif terhadap anjing.

Kempen itu juga turut memberi peluang kepada orang ramai yang beragama Islam untuk menyentuh anjing sambil diperhatikan oleh pemilik haiwan berkenaan.

Mengulas lanjut, Muhammad Khalil berkata lagi, walaupun dalam al-Quran, ALLAH menceritakan kisah Ashabul Kahfi yang bersama-sama dengan anjing peliharaan mereka, namun ia tidak sepatutnya disalahtafsirkan.

"Pengajarannya bukan supaya kita membelai anjing dalam kehidupan kita tetapi anjing pun membantu perjuangan Islam dengan caranya tersendiri.

"Nabi SAW ada menceritakan kisah perempuan pelacur dimasukkan ke dalam syurga kerana memberikan minum kepada anjing yang dahaga.

"Menunjukkan anjing tidak boleh disakiti dan berhak untuk dirahmati dalam keadaan yang memerlukan," ujarnya.

Dengan nada sinis beliau berkata, mungkin kempen seperti itu untuk mengatasi masalah rakyat yang tertekan akibat kenaikan harga minyak RON95 dan diesel baru-baru ini.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Ustaz Kazim: Kempen sentuh anjing agenda liberal

8:28 AM No Comments

SHAH ALAM - Kempen sentuh anjing yang kononnya untuk membuang stigma dan mengatasi persepsi negatif orang Islam dan Melayu terhadap haiwan itu sebenarnya adalah 'jarum halus' bagi menyuburkan fahaman liberal dan pluralisme di negara.

Pendakwah terkenal, Mohd Kazim Elias mendakwa kempen anjing anjuran seorang Islam itu merupakan satu gerakan untuk menghalalkan sesuatu yang sudah diharamkan ALLAH kepada penganutnya.

"Ini semua ada agenda halus untuk meliberal dan mempluralkan agama.

"Ianya gerakan yang cukup halus dan dimulakan dengan satu kempen secara kecil-kecilan yang akhirnya akan merubah dan menidakkan hukum dan itulah tujuan asalnya.

"Kalau hendak dijadikan sebagai binatang peliharaan seperti kucing dan ayam dan lain-lain tidaklah boleh dipandang ringan kerana ianya melibatkan urusan ibadat seharian," katanya yang dimuat naik dalam akaun Facebooknya, sebentar tadi.

Beliau berkata demikian mengulas kempen sentuh anjing "I Want to Touch a Dog" anjuran Syed Azmi Alhabshi di Central Park, Bandar Utama, Selangor, semalam.

Acara tersebut dianjurkan didakwa bagi membantu orang ramai terutamanya yang beragama Islam untuk mengatasi persepsi negatif terhadap anjing.

Kempen itu juga turut memberi peluang kepada orang ramai yang beragama Islam untuk menyentuh anjing sambil diperhatikan oleh pemilik haiwan berkenaan.

Dalam pada itu, beliau yang lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim turut mempersoalkan penganjuran kempen tersebut dan kesal segelintir penganut Islam mudah terpedaya tanpa usul periksa.

"Halusnya kempen anjing ini namun sayang ada segelintir umat Islam yang tidak cukup halus mata hatinya untuk meneliti....

"Berhati-hatilah dengan kempen sebegini, lepas kempen arak, mai anjing pula, lepas ni apa pula?

"Jangan lepas ini buat kempen babi pula dengan alasan bahawa babi sekarang sudah bersih dah diternak dalam aircond, yang mengamalkan tahap kebersihan mematuhi piawaian antarabangsa," tegasnya.

Mengulas lanjut, Mohd Kazim menegaskan hukum memegang anjing sama seperti memegang babi yang telah diharamkan oleh ALLAH kepada orang Islam kerana kedua-dua haiwan itu bersifat 'mughallazah'.

"Mana boleh saja-saja bela, saja-saja hendak pegang. Sebab apa hendak pegang? Isu apa? Hendak jadikan anjing sebagai apa? Mula-mula pegang, lepas itu bela, lepas itu masuk dalam rumah!

"Binatang mughalazah ini macam babi jugalah mugahalazahnya, lepas ini buat la kempen pula pegang babi dengan melawat ke pasar babi lepas tu melarat ke makan babi pulak.

"Tidaklah salah pegang anjing, tapi apa sebabnya sampai buat kempen? Kenapa tidak buat kempen ke masjid, kempen menerima hudud atau kempen menerima konsep kalimah ALLAH," soalnya lagi.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Pulau Redang, Redang Mutiara Beach Resort

8:23 AM No Comments

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Apa khabar semua kawan-kawan dan para pembaca ? ade ke ?. Berbalik kepada tajuk entri, Pulau Redang. Alhamdulillah aku dan rakan-rakan selamat sampai dan menjejakan kaki di Pulau Redang, Mutiara Resort. Alhamdulillah percutian singkat 3 hari 2 malam memberi sedikit ketenangan dan kepuasan, dapat berehat seketika menikmati keindahan alam cipataan Allah s.w.t. Apa yang boleh aku katakan di sini, Pulau Redang adalh pulau terbaik yang pernah aku pergi. Memang tak dapat di nafikan ada tempat yang lebih menarik dan cantik. Ini berdasarkan pengalaman hidup aku sendiri memang terbaik Pulau Redang ni, cantik bersih dan nyaman. Tenang je selama 3 hari berada di sini. 

Sepanjang 3 hari 2 malam, tidak banyak aktiviti yang di jalankan. Aktiviti Utama di sini ialah snorkeling. Yang mana di lakukan sebanyak 3 kali di lain-lain lokasi. Tapi malangnya aku tak tahu berenang, susah sikit nak snorkeling. Tapi atas bantuan rakan-rakan dapat juga tengok ikan, coral dan lain-lain. Selain aktiviti snorkeling, pelabagai aktiviti lain yang boleh di buat, contohnya bola tampat pantai, swimming, jungle tracking,  ada juga yang buat teambuliding, dan macam-macam lagi  mengikut citarasa masing-masing dan kemampuan masing-masing. 

Makanan di sini ? 5 bintang. Memang sedap, terbaik. Makan di beri 4 kali, Pagi, Tengahari, Minum petang, dan makan malam. Pihak Mutiara resort menyediakan roti 24 jam, untuk yang lapar tengah-tengah malam tu boleh la makan roti yer. So, berkali-kali korang boleh makan sampai pengsan. 

Apa yang boleh saya simpulkan di sini percutian di Pulau Redang ni memang best la, walaupun ade banyak luka sebab kena coral. Alhamdulillah selamat semuanya. Tak banyak yang boleh aku ceritakan. Korang  semua boleh tengok gambar-gambar sepanjang 3 hari aku dan rakan-rakan berada di Pulau Redang ni. Aku juga nak syorkan kalau korang semua nak ke Pulau Redang, pastikan korang pergi ke Mutiara Beach Resort. 

Gambar kenangan di Pulau Redang, Mutiara Beach Resort. Satu gambar seribu cerita. Jom tengok Pulau Redang, memang cantik. Gambar dari rafiq dia guna samsung tab tak ingat model apa. 


  Tunggu Bas untuk ke KLIA2. Jam 3 Pagi. 

 Sebelum bertolak ke Terengganu.

Alhamdulillah. Selamat sampai di Kuala Terengganu. 

 Dalam perjalanan ke Pulau Redang Mutiara Resort. Cantik ooo..


 Bergambar atas boat, with azri, padel, aku shahril & khai (ketua projek)


Dari kiri, nazril, shahril, padel, Zul, Rafiq & Azri

 Alhamdulillah selamat sampai di Pulau Redang, Mutiara Beach Resort.


Jom! Bersedia. Cantik , terkesima tengok. 

Berebut ambil kuci :) 

Antara penginapan yang terdapat di Mutiara Beach Resort


 Aktiviti waktu Petang. 


 Azri tengok apa wei ?

 Cantik kan ? 

 Cantik laut dan Pantai di Pulau Redang ni, memang terjaga! 

 Peace ! 

 Selfie, ad, azri, zul, nazril, padel, shahril, aku , khai depan sekali tuan kamera , rafiq

 Lagi selfie, haha


 Pulau Redang, Mutiara Beach Resort

 Nak balik dah ! huhu

Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut boleh hubungi : Khairul: 017-9388115 atau emailkan ke khairul_azizie@yahoo.com. Boleh juga hubungi Kak Za: 012-9584541.


Read More...


Kenduri kahwin lagi ?

8:20 AM No Comments


Assalamualaikum, Sabtu lalu aku berkesempatan untuk memenuhi jemputan sepupu aku yang telah selamat di nikahkan. Majlis perkahwinanya berlangsung di Dewan serbaguna, Presint 16, Putrajaya. Persoalanya , bila pula giliran aku ? setiap kali ke Majlis perkahwinan soalan itu merupakan soalan wajib yang di tanya oleh sanak saudara. Terkesima dengan soalan itu apa yang boleh di buat ialah senyum, gelak dan jawab belum sampai jodoh lagi, itu ja skema jawapan yang ada dalam fikiran aku. Insyallah kalau ada jodoh sampailah kad jemputan yer. 


Dengan mak tersayang.


Dengan kak anim pula.


Mak , kak anim dan aku yang comel. erkk..


Yusman, kak ida & abang dauf tengok mana tu ?


Kak anim & Malina


Pengantinnya, mukhsin & pasangan


Nasi kenduri, memang sedap masak lemak ikan masin



 Sup Gearbox kot.. terbaik


Cendol pon ada, memang sedap ! 


Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger