Sunday, May 29, 2011

Perjalanan yang menarik di Sarawak dan Sabah...

2:51 PM No Comments

Sarawak dan sabah......

Assalamualaikum semua... Rasanya dah lama x menulis ni, kali ini nak cerita pasal perjalanan aku ke sarawak dan sabah. Sangat teruja apabila aku akan naik flight for the first time.. mmg mcm perak tp kenyataanya.... aku kumpulan ke2 yg bertolak... sbb exam hbs 10 hb mei.... sbnrnya lawatan bermula 8 mei... so x da pa la 2.... aku bertolak ke LCCT. tmpt dia cantik.. boleh la.. smpi2x... terus lapar heheh... mknn mahal lak x jd beli la... kami bertolak dari  LCCT ke kuching, sarawak dalm pkul 7.00 pagi... sesampainya di sana.. kami di jemput oleh kwn2x kami yg smpi dulu.. hehhee.. so excited... sbnrnya nak cerita pengalaman naik flight ni.. mula2x... naik mcm nak luruh jantung tp alhamdulillah selamat sampi...spnjgn perjalanan.. aku tgk kebesaran allah... awan- awanan terapung .... fuhh... best ;la....


Tiket aku ke kuching Sarawak.....


Sampai sudah di Sarawak..


Di kampung budaya negeri sarawak..

Lawatan pertama aku di sarawak ialah. ke kampung budaya sarawak... boleh tahan la.. kami di sajkan dgn tarian budaya penduduk negeri sarawak dari pelbagai suku..sangat terhibur dgn persembahan mereka...Selepas itu kami ke kilang kek lapis.. makan ja kek 2 bnyk2x... hahaha... tp x beli pon takut x tahan hehehee....tp sedap la kek2 kat situ...lepas 2 kami check in ke Uitm Sarawak... untuk berehat..sngt letih hari 2.. The next day kami p ke Perpustakaan Negeri Sarawak... sngt best.. semua kemudahan ada... memenuhi kehendak pengguna... sangt selesa library 2.. hehe..Nak komen sal mknn kat sarawak.. agak mahal la berbanding semenanjung.. hehe. so kena berjimat la.. haaha..


Kg budaya sarawak, wawa, mis fir , kinah , en sham , n en sufi..


Menonton.... hehehe



Titian budaya Sarawak..



Perpustakaan Negeri Sarawak..


Negeri Sarawak..


Ok lepas semua kami bersiap2x untuk bertolak ke Sabah !.. sngt teruja kerana semua aku wat ni semua first time experience... hheee...kami berangkat ke sabah dalam pukul 1.40 ptg.. selamat tinggal sarawak.. hehehee... Buat kali ke dua nek flight.. hehee...Setibanya kami ke sabah ... kami terus ke berjalan2 sekitar sabah.. sampai malam terus check in ke Uitm Sabah... Perjalanan ke Uitm Sabah sngt menarik.... OK, dah smpi esonya kami ke Universiti Malaysia Sabah,.. (UMS).. Sngt cantik UMS... hehee...depan laut ooo... hehehe... melawat library dia...kami ke radiao KK FM.. HEHE.. masuk konti mereka.. first time.. oooo.... lepas 2.... berehat untuk solat jumaat....  and then sambung ke kehidupan laut di Aquaria UMS... tgk ikan2x.. penyu n so on.. hahaha..kami ke one borneo hari 2.... Leps 2 kami ke muzium sabah,,,  klu x silap mereka shopping teddy bear... and then Kinah bg aku teddy bear 2.,.. sngt terharu..... huhuhu,,, nt aku tnjuk hehehee.. thanks Kinah !!!!......  i love u !



Perpusatakaan UMS....



Bersama librarian UMS..



Bersama DJ KK.FM... di UMS..


Di akuarium dan muzium Marin borneo UMS..



Ni teddy bear Syakinah Ridwan bg,, ( Kinah ) 



Muzium Sabah..




Sekitar Muzium Sabah..


Hari seterusnya kami ke kolam air panas poring... perjalan ke sana amat mncbr bg aku.. aku sngt pening n rasa nak termuntah thanks kepada semua yg prihatin and to aini coz bg asam , to Abg mus tolong urut , to Kinah bg gula2x... and to all of u.. mmg x sedap bdn dlm bas 2;;; jalan berliku2x plop... sesampi di sana n kluar dari bas lega kepala hotak aku... hmmm trus berjalan titian hayun sngt best hahahhaa... lepas 2 baru kami mandi hehehee... mula mandi di kolam sejuk dulu pas 2.. baru ke kolam air panas... hehehee.... sngt best pengalaman 2.... lepas aku berhenti makan ,,, teruskan perjalan  ke Kinabalu Park... turun2x kat sana fuhh sejuk mcm kat luar negara plop hahhaaa...... kami berjaln sekitar kinabalu park tu.... sngt aman tempat 2.. semua side kami tangkap gmbr hahahaa.. kenangan kot.. hehee...



 Sekitar air Kolam Air panas Poring.. nak gerak dah ni..



Jom gerak ! hehe


Abg mus,,,, dah mandi hehehe..



Aini and aku... Kinabalu Park..



At Kinabalu Park..


Bersama farah yg comel... Kinabalu Park


Ramai2x Kinabalu Park..


Next days,... we are going to Gaya streets.... apa 2 gaya streets  .  tmpt borong barang...  aku beli gelang ja.. kat mak , kak , n adek,,, hehehee... pas 2 jln2x... sekitar gaya streets.. x da pa sngt kat situ... aku pegang ular ja skit heheheee.... lepas 2 kami ke lokawi... lokawi ni  mcm zoo la... lokawi wild animal... tgk mcm2x haiwan... hehehe.... smpt juga tangkap gmbr hehee... long journey dlm 2... hahaha... pling best tgk harimau hehe. sngt garang,,, lepas 2 kami ke Suria sabah metrojaya... kami jln2x ja kat situ makan, hmmm shopping ... x taw nak wat pa dah,,,, hehehe.... pas 2... kami tgk sunset ... beramai2 sngt best sweets memory... hehehe....and then makan lg.. kali kam  makan mlm bersama2x... seafood.... sngt kenayang waktu itu hehehee.... seafood pon agak murah,. mama n abg mus yg belanja ... hehehee.... next day is the last day at Sabah n nak balik semenanjung dah... kami p ke pasar filipino.... hehee..  larat nak tgk depa shopping dah.... makan kat situ ...mkan nasi plus ayam n danging n horlicks ice... RM 10.50 sentap aku !!.huuh... mahal sugguh baik aku mkn kfc ja... huhuhuhu.... x pa .. dh mkn dah... kami pon jln2x.... kat sekitar pasar filipino... and then bergerak ke Lapangan terbang sabah.. Flight pkul 3.40 ptg.... sblm 2... tangkap gmbr sekitar lapangan terbang,,, mkn then naik flight.... 


At Gaya Streets,,,,


Lokawi Wild Animal


aku dan kuda.. haha


Lokawi bersama gadis2x...


Lokawi Wildlife Park



Suria Sabah Metrojaya..



Time nak tgk Sunset tanjung aru..



Tanjung ARU.... BERSAMA  mereka..



Apa ni ? hehe


Ikan....



Seafood time... mama n abg mus blnja... hehee



Sedap oooooo............



Habis sudah kisah kali ini.... perjalanan yg jauh di sabah n sarawak... big thanks to Abg Mus... coz invite kami join ke sabah n sarawak....  we love abg mus,.. hehheee.... sngt best pengalamn selam sminggu di tmpt org... ok kita berjumpa lg di lain cerita hehheee...... I LOVE U !!!!


Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger