Tuesday, November 25, 2014

MAHA 2014 : Popular Dish jadi tumpuan

7:37 PM No Comments

PAMERAN Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2014 kali ini turut tidak melepaskan peluang memberi pengunjung pengalaman merasai pelbagai jenis makanan popular 14 negeri di Malaysia.

Tidak lengkap jika mengadakan sesuatu pameran sekiranya tiada dipamerkan dan dijual makanan popular setiap negeri atau kawasan buat pengunjung merasa dan membelinya.

Tinjauan wartawan Sinar Harian pada hari ketiga MAHA 2014 menyaksikan orang ramai tidak berhenti keluar masuk ke dewan D bagi merasai makanan dan minuman popular di Popular Dish.

Terdapat beberapa keunikan gerai mempamerkan makanan mereka dengan lebih menarik dan berbeza daripada kebiasaannya.


Puding raja keunikan dari Pekan Pahang

Mungkin ada tidak pernah mendengar apatah lagi merasa sejenis pencuci mulut dikenali sebagai Puding Raja yang terkenal di Pekan, Pahang.

Menurut Ahmad Safuan wakil Icah Catering yang menjual Puding Raja di MAHA 2014 berkata, makanan tersebut merupakan makanan dari istana Sultan Abu Bakar Pekan, Pahang.

“Kelebihan Puding Raja ini merupakan resipi turun temurun keluarga dan ia berasal dari istana dan merupakan makanan kegemaran raja-raja dan sukar didapati di luar.

“Proses menyediakan puding ini agak rumit kerana semua bahannya memerlukan kita membuat sendiri seperti jala emas,” katanya.

Puding raja menggunakan pisang lemak manis, ceri, buah prun, telur itik dan susu.

Ahmad Safuan berkata, selama tiga hari di MAHA 2014 lebih daripada 400 bekas puding raja berjaya dijual dan mendapat sambutan menggalakkan.

“Permintaan kali ini meningkat dan kami terpaksa balik semula untuk mengambil stok baharu selepas habis dijual. Keadaan ini juga berlaku kerana pengunjung tidak mahu melepaskan peluang untuk merasai makanan tradisi Pahang,” katanya.


Udang Sanggul Perlis digemari

Unik dan lain daripada yang lain, itu yang dapat diungkap wartawan Sinar Harian apabila melihat udang dililit bersama popia halus dan digoreng sehingga kuning keemasan yang dikenali sebagai Udang Sanggul.

Udang Sanggul merupakan produk makanan popular dari Perlis dan hanya boleh didapati di negeri tersebut sahaja.

Pemiliknya Azlina Mat Salleh berkata beliau memulakan perniagaan Udang Sanggul enam tahun lalu dan bertahan sehingga sekarang kerana keunikannya.

“Produk ini hanya ada di Perlis sahaja. Cara untuk membuatnya ialah udang, isi ikan dan sotong dibalut dengan kulit popia halus dan digulung menjadi sanggul.

“Udang Sanggul ini mesti rangup dan boleh dimakan bersama nasi atau sambal yang pasti lebih enak,” katanya ketika ditemui di boothnya.

Menurut Azlina, perniagaannya kini mempunyai francais di Kota Bahru; Kelantan dan Melaka serta mempunyai produk sama dalam bentuk sejuk beku.

“Bagi produk sejuk beku, Udang Sanggul boleh didapati dalam kotak yang mempunyai 12 ketul yang dijual pada harga RM15 sahaja,” katanya.

Azlina berkata, jualan sepanjang tiga hari MAHA 2014 berlangsung amat memberangsangkan.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my


0 comments:

Post a Comment

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger