Tuesday, February 11, 2014

MUET 2014 : Tips Menghadapi MUET | Panduan Menghadapi MUET | Rahsia Lulus MUET

9:58 AM 7 comments






Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. MUET 2014, bakal menjelma mesti ramai diantara Calon MUET 2014 mencari-cari Tips MUET 2014, Di sini saya ada beberapa Tips yang saya ambil dari artikel yang saya baca. Semoga ianya dapat membantu Calon-calon MUET 2014. Semoga sukses untuk MUET 2014.


MUET mempunyai 4 kategori untuk skor, iaitu:
  • Speaking
  • Reading
  • Writing
  • Listening

Bagaimana nak SKOR dalm MUET? Semuanya adalah bergantung kepandaian dan kebijaksanaan anda dalam memahirkan diri menguasai bahasa inggeris. Caranya mudah jika anda ikut apa yang saya cadangkan seperti di bawah ini.

Bab 1 : Speaking Paper
  • Baca dengan kuat petikan atau artikel surat khabar The Star atau News Strait Times setiap hari
  • Berkomunikasi dengan pensyarah dan rakan-rakan dalam bahasa inggeris setiap hari.
  • Nyanyi lagu English dan hafalkan lirik lagu English.


Bab 2 : Reading Paper 
  • Baca buku Grammar dan fahamkan.
  • Baca surat khabar bahasa Inggeris setiap hari.


Bab 3 : Writing Paper
  • Buat blogspot dan tulis artikel mengenai anda dalam bahasa inggeris.
  • Setiap hari tulis 1 topik bahasa inggeris dalam blog anda.


Bab 4 : Listening
  • Dengar movie orang putih.
  • Dengar lagu English.


Sumber : http://rahsiabelajardiuniversiti.wordpress.com/
MUET : http://www.mpm.edu.my/



7 comments:

  1. good info! thanks for sharing these tips.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dik,

    Akak ada satu tips yang akak rasa sangat berguna dan memang akak gunakan masa akak STPM dulu. to be honest, english akak biasa-biasa je. cuma kelebihan masa spm dapat A1 untuk english. kelebihan sikit kot. than bila form 6 tau ada muet, akak ubah pemikiran akak. akak cuba gunakan english as my mother tongue with my friends. diakui memang ada yang seolah perlekeh kita bila nak try speaking, tapi adik jangan takut. cuma gunakan sebaik mungkin peluang tu untuk dapatkan keyakinan. cuba dan jangan sekali-kali malu. dalam kelas english, dengan teacher selalu komunikasi dan jadikan ia satu semangat untuk adik. salah ke tak grammar biarkan je. yang penting confident. Alhamdulillah bila MUET akak dapat band 5 (high) dan diterima masuk ke UM undang-undang. kat universiti lagi dasyat dik penggunaan english nya. baik kita cuba dari sekarang dan jangan malu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. thanks.. btw saya dah amek muet.. ni tips untuk sapa2 yang bakal amek muet.. :) thanks for info !

      Delete
  3. mohon share...tengs for info!!

    ReplyDelete
  4. mohon share...tengs for info!!

    ReplyDelete

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger