Sunday, October 7, 2012

Dakwah : Ulasan Mereka

1:07 AM 4 comments




Assalamualaikum.. semua.. hari macam sedih skit,.. la.. aku ada tegur la... satu status tu... yg bagi aku... aku tak setuju.. tak sangka.. berlarutan.. mmg "down" dah td... tp nasib baik ada kawan-kawan yang membantu, adek ikhwan, hafiz, Maha, firdaus,  dan kawan-kawan yang lain. Ini berikutan satu status nie.. boleh baca kat bawah : - 




Status, menimbulkan sejuta keraguan kepada aku,... kami bukan ustaz @ ustazah express , kami hanya menyampai benda baik, tak kan nak tunggu dapat pentauliahan baru nak post.. klu macam ni, macam mana islam nak berkembang ? manusia tidak sempurna. Berikutan dengan status ni.. aku pon search kat internet mengenai hadis-hadis, then tanya kawan yang boleh membantu aku.. :) Terima kasih kepada yang membantu. 


ULASAN MEREKA : 

1. Ikhwan : Antara Ulasannya : - 

" setiap kebaikan kita buat ade ganjaran pahala walaupon kita ni xpandai ilmu agama tp kalau perkongsian yg bagus ape salahnye, masing2 belajar la kan." 

" memang la bgus kalau kita praktikkan dulu, tp kite xboleh nk cakap orang yg xpraktikkan lagi tu salah, mungkin die dalam proses untuk berubah, dan dia rasa benda tu perlu diberitahu kepada rakan2 lain, agar dapat rasa apa yg dia rasa. benda baik xsalah untuk dikongsikan. itu ilmu yg baik. sekurang2nya dapat pahala daripada apa yg kita kongsikan. " 


" xsalah nk pos benda baik, mungkin dia dalam proses untuk berubah, dan dia rasa perkara yg baik perlu dikongsi pada kawan2 g lain." 


" sekurang2nye die post benda yg baik, dapat pahala, kalau belakang cerita die lain jadinye , hanya allah yang tahu . tapi jgn la pertikaikan die post perkara yg baik, kalau die sekurang2nye die cuba lakukan kebaikan." 

" die ckp seolah2 USTAZ dan USTAZAH haja yang berhak untuk post perkara2 yg baik. xsalah nk menasihati sesama islam. sedangkan para sahabat dulu pun menerima nasihat drpada pencuri. "

IKHWAN, Universiti Teknologi Mara, Kedah 


2. Hafiz Idris berkata : - 


" kt dunia nie siapa yg smpurna??tak da siapa yg smpurna..jdi xslh utk aku bkongsi dn sling mningatkn utk diri aku dn utk org ramai...kalau smua org bfikiran mcm tu ssh laaa mg islam ta leh nk bkmbg lh...sukrg2nya aku bkongsi dn mensaihti utk diri aku juga bkn nk syok sndiri...mg kt umah pn  adkala ttngi suara gn mak ayhku,jdi mg dgn post yg kita ltk nie dpt mberi mnfaat utk diri sendiri dn org ramai dn mg allah bg rhmat atas usaha aku nie...bg aku pndgn allah lbh baik dri pndgn manusia ..kalau xpuas hti xpa la  diam sdh..dn jgn komen..bg aku nilai pndgn allah lbh baik dr manusia..insyallah aku post ikhls krna allah dn slg mngingati " 


" Dia nie xfhm bhsa pmikiran dangkal..alhmdlh kalau diri dia baik dn bgs...alhmdlh la ak slu bmuhasabh diri...dn mgkin dgn post yg aku buat nie akn slu mgingtkn ak spya mpraktikn ap yg dipost...prkara yg share itu adalh dakwah..xslh kita nk shere bnda baik..islam slg mgingatkn...jgn ingt pelacur @ pnjhat xleh nk brubah dn xlh nk bg nsihat...sbb xdak manusia yag smpurna...jdi aku pon nk kata SO TERSERAH LA YER! " 

" niat kita 1 nk sama2 bkngsi... UAI pon xkisah org nk cetak rompak ceramh dia.. sbb dia kata skrg2nya dakwah dia smpai... kita nk bkongsi jdi ta perlu nk rigid sngt..." 

" Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dlm kalangan kamu. Bukan juga yg paling soleh dlm kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas utk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah org yg memberi peringatan..-Imam Hasan Al-Basri- " 

HAFIZ IDRIS, Universiti Malaya





3. Mohd Mahathir dengan hujahnya : - 


 "Allah sudah mengingatkan, siapa yg mengerjakan kebaikan seberat zarah, nescaya dia akan melihat balasannya. lihat surah al zalzalah (surah 99): ayat 7 dn 8." 

" Soal hidayah, ia milik Allah. Sedangkan Nabi sendiri tidak kuasa memberi hidayah. Lihat surah Al Baqarah (surah no 2): ayat 272." 

" Nabi sendiri ada bersabda, kalau kita menjadi asbab kepada datangnya hidayah kpd seseorang, itu lebih baik dari apa yg disiniari oleh matahari (Hadis riwayat At Tabrani)." 


" Jadi, berhentilah dari membebel di FB tntg kebaikan yg org lakukan walaupun ianya sebesar zarah." 

MOHD MAHATHIR, Universiti Teknologi Mara, Kedah 



4. FIRDAUS berkata : - 

 " post prkara kebaikan dpt pahala... mcm ni,, ia kena gerak serentak... kita dakwah dan perbaiki diri... kte xpernah perfect igt tu shbt... klo mcm tu, kite xkn dkwah selagi xperfect, islam pon xsmpai pd kita jika para shbt ,ulama pkir yg sedemikian... wallaualam " 

" brjaya xbrjaya bukan kita punya krja... SABAR YUNUS... jgn putus sebarkn dakwah.. berpesan-pesan dgn kesabaran.. Nabi Muhammad lg di uji lg teruk... di lempar batu, najis..makian.. sabar ye, jgn putus asa... Igt Nabi berdakwah, pasti kita semngat kembali insyallah "



" kita post kerana Allah.. jika kita benar2 ikhlas, pasti kita xputus asa sebarkn dakwah... jgn post kerana makhluk.. tp kita post kebaikan krna Allah " 



FIRDAUS, Universiti Teknologi Mara, Pulau Pinang 


Semoga apa yang di lakukan oleh kita di muka bumi ini, di terima oleh allah, Amin. manusia tidak pernah sempurna. oleh sentiasalah berbuat kebaikan untuk kesejahteraan Dunia dan Akhirat.. Amin.. Saya gembira mereka bersama saya dan  memahami saya.. Terima Kasih :) .........






4 comments:

  1. Betul apa yg kawan2 awk ckp tuh . Tk semestinya kita share perkara berkaitan agama kita bajet alim , tpi mungkin juga kita nak mengingatkan diri kita dan berkongsi dgn org lain . Dan mne thu apa yg kita share itu merupakan perkara bru yg org tktau jadi bila dh thu org tkkn buat (:

    ReplyDelete
  2. Nur Asmida.. terima kasih , sudi membaca... di harap kita menjadi manusia yang sentiasa berbuat kepada kebaikan, dan menghindari segala kejahatan... perbuatan yang di benci allah... tapi kalau ramai berfikiran di dalam kotak tu yang ssh, fikir negatif, bersangka baik dengan setiap org...

    ReplyDelete
  3. hahaha knape letak gambar tu ? =.=" cari gmbar semat2 skit :P

    ReplyDelete
  4. ikhwan.. smart pe... hehe zaman muda2x ka ??

    ReplyDelete

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger