Wednesday, May 2, 2012

Program Integrasi Nasional, Pertukaran Budaya 1 Malaysia UiTM 2012 (Siri 4), UiTM, Dungun, Terengganu

1:13 AM No Comments






Assalamualaikum semua ! bulan mei sudah.. hehee.. apa yg nak cerita kali ini ialah mengenai Program Integrasi Nasional, Pertukaran Buadaya 1 Malaysia UiTM 2012 (Siri 4),  bertempat di UiTM, Dungun, Terengganu.  Ada apa di sana kan ? hehehe.. Aku sebenarnya jadi Artis budaya last minute ja.. Kena nyanyi woiii... hahaha.. Aku pon terima saja dan anggap ini sebagai satu pengalaman baru untuk aku.. mula2x mcm x mau pergi.. tapi aku pergi jugak setelah berfikir panjang bukan senang nak dapat peluang macam ni.. Program ini menghimpunkan semua pelajar UiTM di dalam Malaysia. 

Baiklah program selama 7 hari memberi banyak pengalaman baru untuk aku, yang bakal aku ceritakan dalam ni. Bermula dengan perjalan lebih kurang 12 jam untuk sampai ke terengganu, fuuhh.. penat duduk dalam bas. Sebelum itu kami ada singgah di UiTM Machang, ronda2x dalam 2.. hehe..  Program kami bermula Pada 18/4/2012, di mana aktiviti pertama ialah pembersihan pantai, bkn bersih sangt pon , tapi kena wat istana hahaa... kami punya istana tema disneyland Mickey mouse. hahaha.. aku ni tlg kutip siput ja,.. hahaha.. apa2x best la.. untuk hari pertama. Pada malamnya, program si malu kucing, ice-breaking la.. dalam bahasa mudah.. best la. kenal kawan baru hahaha.. Seterusnya taklimat opkim untuk keesokan harinya.



Dari kiri, Chik, keng, ain, sarah, luqman, shiera, ain 2, aku, adi , miwa, jaja , daus, mira , faizal.... 



Jom bersihkan pantai :)



Si Malu Kucing :)



Urusetia : Si Malu Kucing


Ok lah.. ni  hari kedua, kami semua bergerak ke kg. sungai buaya untuk sesi penyerahan anak angkat. Wah berdebar benor.. lagi berdebar apabila nama aku x da .. hahaa.. sbb depa x update kan aku last minute heheh.. and the last, dpt jugak keluarga angkat, WAN dan mak su, memang best ,.. kami berenam kuntum,ecah, sai, farah , nana... hehee.. sembang mcm kenal setahun.. hahahaa.. happening la... Pada petangnya itu, kami ada sukaneka.. hahaa.. memang best la.. apabila juara keseluruhan aku main bw pingpong dan tarik tali .. dan menang keduanya .. BIRU boleh !.. banyak sangat kami menang hahaha.... hbs suara jerit hari tu. Malam tu plak.. aktiviti jom ke masjid, ada bacaan yassin dan ceramah. suma dok lena.. hahahaa... Ok habis untuk hari kedua...



Majlis penyerahan anak angkat :)




WAN... mana lagi 3 ?






Peserta PIN 2012, Siri 4..



We are Champions ! haha...



Banyak betul.. Jgn jeles..



Din, ecah, syawal.. nak makan sorang2x.. haha



Dan lagi.. Chik over.. haha



Din, buat2x tarik.. padahal aku yg penat kat belakang tu ...




Bergembira dengan Hamper :)


Hari ketiga , 20/04/2012, Jumaat. seawal jam 6, kami bgun sbb ada program bersama nelayan .. aku dpt la angkat satu bakul ja,.. yg len aku tengok jaa.. hahaa.. x boleh blah betul.. banyk ikan besar2x... hahaha.. takut aku tengok hahaa.. Lepas tu jalan2x kat pasat n then balik ke balai sebab ada pembuatan kuih tradisional, kedah wat pek pek nga... aku mmg x buat tlg tgk barang ja... hahaha... mcm2x kuih di lihat pada hari itu.. Seterusnya berehat untuk solat jumaat. Selepas solat jumaat.. ada persiapan untuk malam kebudayaan, Miwa, yg nyanyi lagu bunga rampai , di selingkan dengan lakonan mantap chik, jal n adi.. hahaa, mmg kelakar la... hahaa... Pada malamnya pula .. malam kebudayaan, mmg happenig, yg paling menarik pserta Pulau Pinang, hhaaa ceria betul persembahan depa.. hahaaa... ,Lepas balik dari malam itu, Kuntum n the gang wat kek lapis sarawak !.. wah 6 jam nak wat kek itu .. tudiaaa.. ptt la mahal... hmm hasilnya memang sedap ! aku tengok lapis pertama ja.. pas tu p lena.. hahaa x larat dah..





Bersama Nelayan :)



Banyak ikan dapat ...





Tekun faizal, jaja, luqman, adi dan daus..



Aku ? Tukang tengok.. :)



Din.. Ni masak ka makan ? haha




Malam kebudayaan DI  Kg Sg Buaya ..



UiTM, Perak ! 




Bersama Kuntum :)



UiTM Sarawak !



UiTM Puncak alam dan Puncak Perdana..



UiTM Pulau Pinang !



Peserta PIN, Malam Kebudayaan :)



The reds.. Urusetia ..



Hari seterusnya, 21/04/2012... kami bgun lewat.. sbb aktiviti bebas hari tu,,, Lepas asar ada Majlis penyerahan semula keluarga angkat.. WAN menangis... huhuhu.... sbb x dgr org bising dalam rumah dia dah,.. Kami pon say.. hihi bye bye.. kat kg sungai buaya.. mmg best ! ... Hari keempat ni x da aktiviti sangat hehhee... rehat jaaa.. 



Keluarga Wan....  Nak balik dah .. :(



Majlis penyerahan semula anak angkat.. Bye2x..


Hari Ahad 22/04/2012.... fuhh kena bangun awal... penat semalam x hbs lagi.. aku masuk bengkel tarian gamelan.. haruslah aku x pandai nak menari.. sakit kaki.. huhu menyanyi blh la.... huhu..Pada  petangnya ada rehersal, aku punya muzik x sama plak.. jenuh aku dengar balik... hahaaa... malam tu plak rehersal untuk zapin... semua amek space masing2x... hehe... Ok itu ja untuk hari Ke 5.

Hari Keenam , 23/04/2012, hari pertandingan... pgi tu lagi sekali rehersal sebelum pertandingan dah ok sebab aku dengan lagu itu semalaman.. Then.. Petang tu tibalah masanya pertandingan bermula... aku no 10, mmg bosan menunggu.. hahahaa... aku nyanyi lagu Zapin budi, ssh juga bw lagu asli ni.. huhuhuu.... hampir tiba giliran aku,. mmg gelabah habis x taw la napa.. hahaa... then.. aku nyanyi la sesuka hati.. depa ckp ok.. aku pon lega la.. huhu... Debaran hbs... Malam itu plak... pertandingan Zapin tradisional... Kedah menari cantik... tapi x da rezeki nak menang... apa2x pon kedah  Johan untuk pertandingan Puisi. Tahniah ! Ain.... 





Aku.. Pantun Budi...




Ain , aku dan Nana.. 



Faizal, Ain, aku , Ain 2, Chik dan Miwa.. Dewan Aspirasi, UiTM Dungun,..



Zapin tradisional.. UiTM Kedah



Dari Kiri Keng, Daus, Mira , Adi dan Luqman


Hari Terakhir !... Sedih2x... hari ini  hari relax.. ada lawatan budaya Terengganu.. Kami di bawa ke Masjid kristal , Pasar payang then Keropok lekor kelulut... Sedap kopok dia... nak p ganu balik jauh... huhuhu...aku  da la beli skit buah tangan kat  family x banyk pon duit pon x bnyk.. hahaaa.. sekurangnya ada something utk depa hahahaa... sampai petang jugak la... Malam itu , malam penutup.. wah best... ala-ala kenduri kahwin... fuhh.. terbaik.. makan pon sedap... hehehee... Persembahan mantap !.... Everlasting memori la... hahahaa.. hbs itu semua pakat amek gmbr kan dah hbs... tak habis di sini.. malam tu ada prank untuk jaja. bday dia... hahaha... Hepi bday jaja ! mmg best prank tu,... hahaha... padan muka jaja...



Masjid Kristal 



UiTM Kedah vs UiTM Perak.




Pasar Payang :)




Di Masjid Kristal :)



Bday Prank .. JAJA..




With Jaja..




Majlis Penutup, With Miwa



 YB Daus :)



Kami orang Kedah :)




UiTM Kedah , Batik Merbok ..




Wow.. entah apa2x.. 




Selamat Hari Lahir ! Jaja ! 



Habis comot semua.. Apa2x best TEAM ! :)


Keesokanya kami pon bertolak balik..... 7 hari di terengganu mmg best la.... thanks to urusetia... Pengalaman menyanyi depan org tak akan aku lupakan... TQ, kepada yg mmbawa aku.. ahaha klu blh ajak lagii hahaha... Ok la.. itu saja untuk kali ini... Jumpa lagi !.....






0 comments:

Post a Comment

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger