Friday, June 3, 2011

Pesan imam al-hussain bin ali r.a

2:14 AM No Comments

Pesan imam al-hussain bin ali r.a

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kali ini aku nak shared cita ni.... Sifat seorang muslimin yg berjaya,,, best kisah ni.... terdapat nilai2x murni seorang pemimpin.... ni lah sifat yg perlu ada dalam diri kita semua,... Selamat Membca ! Fahamilah... Tepuk dada tanya selera.. Kisahnya :
Seorang lelaki pergi ke Madinah untuk menyelesaikan suatu urusan. Beliau terlihat Imam Al- Hussain bin Ali, lalu timbul rasa kagum dalam dirinya. Ternyata Imam Al- Hussain adalah orang yang sangat anggun dan berwibawa.. Tetapi dalam hati lelaki ini mempunyai rasa dengki terhadap keluarga Ali bin Abu Talib, maka sifat dengki yang mula hilang dalam dirinya muncul kembali lalu mendorong beliau melemparkan kata-kata kasar lagi kesat kepada Imam Al- Hussain.
Namun Imam Al- Hussain bersikap sambil lewa dengan penghinaan dan kutukan yang dilemparkan membuatkan caci maki terhadap Imam Al- Hussain dan ayahnya menjadi-jadi dan bertambah teruk.
Pun begitu, Imam Al-Hussain memandang lelaki itu dengan pandangan yang redup dan penuh keikhlasan lalu berkata ;

Masijd Dan Makam Imam Al-Hussain bin Ali ra

Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan syaitan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa bila ditimpa was-was dari syaitan, mereka akan ingat kepada Allah maka ketika itu juga mereka melihat kesalahan-kesalahan.
Senangkan hatimu dan dirimu. Semoga Allah mengampuni kesalahanku dan kesalahanmu. Sesungguhnya jika engkau memerlukan pertolongan  dariku, akan kuberikan. Jika engkau inginkan petunjuk dariku, akan kuberikan petunjuk kepadamu. 
Engkau adalah orang asing di sini (lelaki itu bersal dari Syam). Kemukakanlah apa yang engkau hajatkan.’


Pun begitu lelaki tersebut meninggalkan Imam Al-Hussain dengan sikap yang baru. Kini dia merasa, tiada orang yang lebih dicintai di atas dunia ini selain Imam Al- Hussain dan ayahnya .0 comments:

Post a Comment

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger