Friday, September 4, 2015

Kelebihan / Fadhilat Ayat Al-Kursi

3:33 PM No Comments

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Ayat 255 dari Surah Al-Baqarah yang lebih dikenali sebagai ‘Ayat Al-Kursi’ ini juga digelar ‘Penghulu Segala Ayat Al-Quran’.

Ayat ini diturunkan selepas hijrah Nabi Muhammad SAW, dengan diiringi oleh beribu-ribu malaikat karena kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga telah menjadi gempar kerana adanya satu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan mereka. Maka Rasulullah SAW dengan segera memerintahkan Zaid bin Tsabit (penulis Al-Quran) agar menulis serta menyebarkannya.

Ayat ini disebut ‘Ayat Kursi’ kerana di dalamnya terdapat perkataan ‘KURSI’, bermaksud ‘Tempat Duduk Yang Megah Lagi Yang Mempunyai Martabat’. Iaitu syiar atas kebesaran Tuhan yang meliputi 7 lapis langit dan 7 lapis bumi.
Hikmat Ayat Al-Kursi (Kekuasaan Allah)

Ayat Kursi adalah seutama-utama ayat dalam Al-Quran. Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam menyuruh kita mengamalkan membaca surah Kursi. Fadhilat dan kehebatan ayat ini telah diterangkan dalam 99 hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim dan lain-lain. Antaranya adalah:

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Dia memelihara Nabi Muhammad SAW.

Sesiapa berwudhuk lalu membaca ayat Al-Kursi sekali, nescaya Allah akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk sipembaca sehinggalah ke hari Qiamat.

Sesiapa membaca Al-Qursi sebelum keluar rumah, maka Allah mengutuskan 70 000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan untuknya.

Sesiapa sentiasa membaca ayat Al-Kursi, nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikkan yang tidak terhitung banyaknya.

Membacanya dapat menghilangkan rasa marah, dijauhi bala bencana dan gangguan syaitan.

Sesiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya Allah azza wa jalla akan memberikan pertolongan kepadanya dan jika seseorang itu miskin akan menjadi kaya.

Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya.

“Sesiapa dikalangan umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan solat sunat dua rakaat, Allah memelihara daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

Sesiapa membacanya nescaya Allah mengutuskan malaikat untuk menulis kebaikannya dan menghapuskan keburukannya dari detik itu sampai esok hari,

Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, InsyaAllah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.


Sesiapa membaca ayat Al-Kursi sebanyak 170 kali:

 • Di tengah malam atau  dikuti solat Hajat, Insya Allah berhasil hajatnya.
 • Memperolehi hidayah dan petunjuk dari Allah Subhanahu wa Ta’ala.
 • Meningkatkan kecerdikan dan terang hati.
 • Terlepas dari masalah dan kesukaran serta dimudahkan rezeki dan cita-cita.


Sesiapa membaca ayat Al-Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas solat fardhu, ia akan;

 • Berada dalam lindungan Allah hingga solat yang lain dan terpelihara daripada tipudaya dan ganguan syaitan.
 • Allah menganugerahkannya hati-hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala para nabi juga dilimpahkan padanya rahmat.
 • Allah akan mengambil rohnya seperti orang yang berperang bersama para nabi sehingga mati syahid.
 • Terpelihara dari kekerasan malaikat maut dan dibangkitkan bersama para Mujahid yang berjihad beserta para Anbiya.
 • Allah Azza Wa Jalla tidak menegah akan dia daripada masuk syurga.
 • Dikurniakan pahala seumpama pahala orang yang muttaqin dan pahala balasan amal orang-orang siddiqin iaitu syurga.


Sesiapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya;

 • Allah SWT. mewakilkan dua Malaikat memeliharanya dan menjaga selama tidurnya hingga subuh.
 • Allah akan membuka pintu rahmat baginya hingga ke Subuh, dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya.
 • Terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
 • Allah mengurniakan keselamatan kepadanya dan jiran- jirannya.
 • Jika sipembacanya meninggal dunia pada malam itu, ia dikira mati syahid.

Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan;
 • Mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
 • Terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
 • Allah akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.


Khasiat Ayat Kursi:

Khasiat menurut ramai alim ulama terdahulu, antaranya;
Syeikh Abul ‘Abas Al-Bunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), lalu ditiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, Insya Allah, dicerdaskan akal fikirannya dan dimudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah” sesiapa mengamalkan membaca ayat kursi setiap hari sebanyak 18 kali; Insya Allah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjat dan martabatnya, diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana.

Syeikh Al-Bunni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka Insya Allah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dan melapangkan fikirannya, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.

Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran dengan isyarat nafas sambil membaca ayat Kursi. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya ke dalam garis lingkaran tersebut menghadap ke arah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebanyak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, Insya Allah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.

Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi al-Quran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an).

Imam Jaafar Shadiq r.a. mengatakan: Sesiapa membaca sekali, nescaya Allah akan menghindar darinya 1,000 kesukaran duniawi, yang terkecil sekali ialah kemiskinan dan kepapaan, dan 1,000 kesukaran ukhrawi, yang terkecil sekali ialah azab neraka.

Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah SAW.

Sesiapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.

Mereka yang mengamalkan membaca 7 kali ayat Kursi dan 7 kali bagi setiap 3 Qul selepas selesai Solat Jumaat, Insya Allah akan mendapat hikmah dan kelebihan yang tidak terduga.

Jika berpindah ke rumah baru, maka pada malam pertama menduduki rumah itu, eloklah membaca ayat Kursi 100 kali, Insya Allah anda sekeluarga terhindar daripada gangguan zahir dan batin.
Sesiapa membaca Surah Al-Fatihah, Ayatul Kursi & Surah Al Nash dan diniatkan lalu ditiup pada tengah kepala anak-anak, nescaya boleh menjaga keselamatannya, memudah menerima nasihat dan ia tidak akan bercakap dusta lagi.

Setiap lelaki dan wanita (baik buat isteri-isteri) yang mengamalkan membaca ayat kursi 7 kali sebelum keluar rumah atau semasa perjalanan ke tempat kerja atau kemana sekalipun kecuali bukan niat melakukan maksiat pada Allah SWT maka dia terselamat daripada segala kejahatan yang datang dari syaitan, jin dan manusia antaranya:

 • Terselamat dari terkena sihir; seperti ubat pengasih (mengasih seseorang tanpa kehendak hatinya), penganiayaan (santau ), penipuan dan sebagainya kerana semua ini ada bersangkutan dengan jin dan syaitan.
 • Terselamat daripada kejahatan seperti kes ragut, rogol, kecurian, mahupun  terkena pembuli jalanan.
 • Dijauhkan dari musibah jalanan seperti ketika memandu, kemalangan jalanraya, tayar pancit dan sebagainya.

Semua khasiat dan fadhilat di atas tidak akan berlaku tanpa izin Allah SWT, bergantung atas keyakinan kita padaNya iaitu hikmah kalamnya terhadap mereka yang beriman dan bertaqwa pada Allah SWT dan RasulNya Nabi Muhammad SAW.

Oleh itu carilah keredaan Allah SWT dengan melaksanakan segala perintah-Nya serta menjauhi segala larangan-Nya di samping berikhtiar dengan sesungguh hati.


Wallahu A’alam Bissowab
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
.
by;

shafiqolbu

Artikel di atas saya ambil dari  https://shafiqolbu.wordpress.com, semoga ianya dapat manfaat kepada kita semua. Amin. 

Read More...


'Kalau kepala tak betul, ekor pun tak betul'

2:57 PM No Comments

"KALAU kepala tak betul, ekor pun tak betul!," demikian  respon awal Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibrahim mengenai prestasi buruk pemain Malaysia terhadap perlawanan menentang UAE semalam.‎

Menulis dilaman rasmi Johor Southern Tigers, Tunku Ismail berkata segalanya sudah terlambat untuk Malaysia mengubah kedudukan kerana UAE sudah mendahului 7-0 pada separuh masa pertama.
"7-0 untuk separuh masa pertama. Ianya satu peluang pemilihan untuk mengubah kedudukan bola sepak Malaysia.

"Tetapi ianya sudah terlambat," tulisnya.

Terdahulu perlawanan lewat malam tadi menyaksikan Malaysia nyata bukan tandingan pasukan‎ ranking ke-70 dunia, Emiriah Arab Bersatu (UAE) selepas mengalami kekalahan‎ besar 10-0 pada aksi ketiga pusingan kelayakan Piala Asia 2019 di Stadium Mohammed Bin Zayed, Abu Dhabi.

Kekalahan tersebut menyaksikan Malaysia yang berada pada ranking ke-168 dunia, kekal menghuni tangga tercorot Kumpulan A selepas kalah 6-0 kepada Palestin dan seri tanpa jaringan menentang Timor Leste pada dua aksi terdahulu.

UAE nyata mendominasi perlawanan pada babak pertama menerusi ledakan tujuh gol.Kedudukan 7-0 itu kekal sehingga berakhirnya babak pertama. 

‎Sementara itu, Malaysia dijadualkan menentang Arab Saudi pada aksi keempat kumpulan A di Stadium Shah Alam pada 8 September ini.

Read More...


Piala Asia: Malaysia dibelasah UAE 10-0

2:54 PM No Comments

MALAYSIA nyata bukan tandingan pasukan ranking ke-70 dunia, Emiriah Arab Bersatu (UAE) selepas mengalami kekalahan besar 10-0 pada aksi ketiga pusingan kelayakan Piala Asia 2019 di Stadium Mohammed Bin Zayed, Abu Dhabi, malam tadi.

Kekalahan tersebut menyaksikan Malaysia yang berada pada ranking ke-168 dunia, kekal menghuni tangga tercorot Kumpulan A selepas kalah 6-0 kepada Palestin dan seri tanpa jaringan menentang Timor Leste pada dua aksi terdahulu.
   
UAE nyata mendominasi perlawanan pada babak pertama menerusi ledakan tujuh gol.

Pesta gol skuad Al-Abyad bermula seawal minit ke-15 menerusi Mohanad Salem sebelum Ali Makhbout menggandakan kedudukan, selang enam minit kemudian selepas menyambar tangkapan kurang kemas penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat sebelum tuan rumah menambah dua lagi gol menerusi Ahmed Khalil (minit ke-23) dan dua minit kemudian oleh Habib Al-Fardan.

Kemasukan penjaga gol Perak, Zamir Selamat selepas itu nyata gagal membendung pintu gol negara daripada terus dibolosi menerusi sentuhan penyudah Ahmed Khalil pada minit ke-29, Ali Makhbout (m33) dan Mohamed Gharib (m39).

Kedudukan 7-0 itu kekal sehingga berakhirnya babak pertama. Bersambung separuh masa kedua, skuad Harimau Malaya cuba melakukan serangan balas sekali sekala namun masih gagal menembusi kekebalan benteng pertahanan UAE yang diketuai Mohanad Salem.

Ahmed Khalil mencipta hatrik selepas menjaringkan gol ketiga pada minit ke-70 untuk menewaskan penjaga gol gantian kedua Malaysia, Mohd Khairul Azhan Mohd Khalid.

Ali Makhbout turut mencipta hatrik pada minit ke-75 menerusi percubaan menarik dari luar kotak penalti sebelum Ahmed Khalil mengesahkan kemenangan besar UAE menerusi gol ke-10, selang dua minit kemudian dan keputusan berkenaan kekal sehingga tamat perlawan.

MMalaysia dijadualkan menentang Arab Saudi pada aksi keempat kumpulan A di Stadium Shah Alam pada 8 September ini. - Bernama

Read More...


Brunei: Tolak ke tepi isu kehadiran Najib

2:49 PM No Comments

PUTRAJAYA - Semua pihak tidak harus mempersoalkan ketidakhadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Persidangan Antirasuah Antarabangsa ke 16 (IACC).

Menurut Pengarah Biro Anti Rasuah Brunei, Datuk Paduka Muhammad Juanda A Rashid , kehadiran Najib bukanlah menjadi matlamat utama bagi persidangan ini, sebaliknya apa yang penting semua pihak dapat menumpukan fokus dan mencapai sasaran sebenar yang digariskan menerusi persidangan ini.

“Dalam memerangi rasuah,kita tidak boleh campur adukkan hal atau isu yang remeh termasuk politik.

“Apa yang penting,SPRM dan dengan kerjasama kerajaan Malaysia telah menunjukkan komitmen yang serius dalam memerangi jenayah rasuah,” katanya ketika ditemui Sinar Online di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

Menurutnya lagi, kerajaan Malaysia juga telah banyak berusaha untuk menganjurkan serta menjayakan persidangan ini.

“Persidangan ini amat berguna bagi kita. Ia memberi peluang kepada pegawai-pegawai dan agensi anti rasuah di seluruh dunia untuk datang dan bertukar maklumat dengan agensi lain. Ia merupakan landasan bagi kita semua untuk meningkatkan ilmu masing-masing.

“Kita dapat belajar daripada agensi dan orang lain tentang cara baharu berdepan dengan jenayah rasuah. Ia juga memberi peluang kepada kita untuk memperbaiki dan meningkatkan kemampuan kita dalam mendepani masalah rasuah. Itulah matlamat kita yang sebenar dan itu yang patut kita fokuskan,” katanya lagi.

Read More...


'Jangan ambil rasuah, elak ditimpa bala'

2:43 PM No Comments

PUTRAJAYA - Penceramah terkenal, Datuk Mohd  Kazim Elias mengingatkan umat Islam agar menghindari amalan rasuah kerana ia boleh menghancurkan negara.‎

Katanya dalam Islam sendiri amalan tersebut telah diharamkan, jadi adalah wajib untuk umat Islam menghindari daripada melakukan perbuatan tersebut.

‎"Jangan ambil rasuah, untuk elak bala," katanya ketika berceramah di Putrajaya malam ini.

Dalam pada itu, Mohd Kazim mengingatkan umat Islam agar tidak berpecah-belah kerana Islam sama sekali menegah perlakuan itu.

"Ada masalah balik semula kepada al-Quran dan Hadis, bincang elok-elok...Jangan sampai berpecah.

"Buanglah ego, bersatulah semula," katanya.

Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger