Saturday, December 20, 2014

Masa makin suntuk buat peminjam PTPTN

10:52 AM 2 comments

KUALA LUMPUR - [DIKEMASKINI] Kurang dua minggu sahaja lagi masa yang tinggal buat 173,985 peminjam tegar Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebelum nama mereka tersenarai di dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS).

Ketua Pegawai Pemasaran dan Komunikasi Strategik PTPTN, Mastura Mohd Khalid berkata, tindakan itu akan mula berkuat kuasa pada Januari 2015.

“Jangan kata kami tidak beri masa kepada mereka, kerana PTPTN telah menunggu terlalu lama untuk mereka tampil berjumpa dengan kami.

“Jika diambil dari tahun 1998 peminjam tegar itu, kini sudah 16 tahun berlalu. Jadi janganlah anggap apa yang kami lakukan itu kejam atau sengaja mahu melakukan perkara itu, ini sistem biasa yang diguna pakai oleh sistem perbankan lain,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata, pelbagai usaha telah dilakukan PTPTN untuk berhubung dengan peminjam ini, malah pelbagai insentif turut ditawarkan untuk menarik minat mereka membuat bayaran balik.

Beliau berkata, sejak pengumuman pelaksanaan CCRIS pada 5 November 2014 yang lalu, kutipan bayaran balik menyaksikan peningkatan sehingga 66 peratus.

“Setakat akhir November lalu, seramai 18,253 peminjam tegar PTPTN telah tampil berhubung dengan kita, malah ada buat bayaran penuh kerana mahu menikmati diskaun 20 peratus yang ditawarkan,” katanya.

Menurutnya, ketika ini pihaknya sedang menggalakkan semua peminjam untuk tampil menghubungi PTPTN bagi merebut peluang tersebut di samping mengambil kesempatan bertukar kepada pembiayaan ujrah yang hanya mengenakan upah satu peratus.

Sehingga Ogos 2014,  hanya seramai 205,971 peminjam telah pun menerima tawaran pertukaran ujrah, manakala  masih terdapat seramai lebih 700,000 peminjam yang belum membuat pertukaran ujrah.

“Kempen Jom Tukar Ujrah ini telah bermula sejak 1 Oktober lalu dan akan berakhir 31 Disember ini, sayang jika peminjam tidak rebut peluang tersebut kerana daripada kos pentadbiran tiga peratus boleh ditukar kepada hanya satu peratus sahaja,” katanya.
Sehubungan itu, pihaknya berharap semua peminjam segera tampil di pejabat atau cawangan PTPTN sebelum 31 Disember ini.

Katanya, semua peminjam layak memohon pertukaran itu, malah bermula 17 Oktober lalu, peminjam boleh melakukan pertukaran itu secara atas talian di laman web PTPTN.

Selain itu, Mastura turut mengingatkan ibu bapa agar merebut peluang membuka akaun  anak-anak mereka di dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) bagi mendapat keistimewaan pelepasan taksiran cukai pendapatan sehingga maksimum RM6,000 setahun.

“Akaun itu boleh dibuka dengan deposit serendah RM20 sahaja, tetapi bagi pendeposit yang mempunyai simpanan RM1,000 dan ke atas turut mendapat perlindungan takaful secara percuma,” katanya.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Banjir terburuk Rantau Panjang sejak 10 tahun

10:36 AM 1 comments

PASIR MAS - Rata-rata penduduk di Rantau Panjang menyifatkan banjir yang melanda kawasan berkenaan adalah yang terburuk sejak 10 tahun lepas.

Tinjauan Bernama mendapati Rantau Panjang dinaiki air antara 1 hingga 3 meter akibat limpahan air Sungai Golok.

Banyak premis perniagaan di sekitar pekan Rantau Panjang yang merupakan kawasan membeli-belah Zon Bebas Cukai ditenggelami air sejak dua hari lepas.

Berpuluh kenderaan turut ditenggelami air berikutan pemiliknya tidak sempat memindahkannya berikutan air naik begitu mendadak dan mereka tidak menjangka banjir akan berlaku seteruk itu.

Bercakap kepada Bernama, Mohd Noor Jaafar, 57, berkata air mula naik mendadak pada pukul 10 malam Rabu lepas dan dalam tempoh tiga jam, paras air sudah mencecah kira-kira 1.5 meter.

"Rata-rata penduduk tidak menyangka banjir kali ini teruk sebab itu mereka tidak sempat untuk memindahkan kenderaan masing-masing.

"Peralatan dalam rumah termasuk peti sejuk, mesen basuh, televisyen dan perabot habis ditenggelami air," katanya sambil memberitahu sebuah kereta dan dua buah motosikal miliknya turut ditenggelami air.

Mohd Zin Abdullah, 61, berkata banjir melumpuhkan pekan Rantau Panjang yang turut memutuskan bekalan elektrik.

"Rumah saya dua tingkat. Air mula memenuhi tingkat bawah hanya dalam beberapa jam sahaja. Sekarang kami duduk di tingkat atas dan tidak boleh ke mana-mana sebab sekitar rumah masih di tenggelami banjir," katanya yang tinggal di Taman Rantau Mas.

Mohd Zin yang rumahnya berhampiran Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau Masjid Beijing berkata beliau dapat menyaksikan banyak kereta dan motosikal yang dipakir di perkarangan masjid berkenaan ditenggelami air.

Hasmah Ramli, 40, berkata banjir kali ini adalah yang paling teruk kerana hampir keseluruhan kawasan pekan Rantau Panjang dinaiki air. 

"Memang seingat saya banjir pada tahun 2004 dan 2007 sebelum ini tidak seteruk kali ini, ini sampai habis rumah saya tenggelam, hanya nampak atap sahaja.

"Kalau banjir sebelum ini air hanya naik pada paras betis dan masih boleh diduduki tetapi kali ini memang air naik terus ke dalam rumah," katanya ketika ditemui di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Gual Tinggi di sini, hari ini.

Hasmah berkata sebelum dipindahkan ke pusat pemindahan, bekalan elektrik di kawasan rumahnya juga terputus.

"Ini kali pertama saya melihat kereta ditenggelami air. Banyak kereta yang tidak dapat diselamatkan kerana air bergerak terlalu cepat," katanya.

Nurihah Mat Daud, 48, berkata beliau juga terkejut apabila melihat beberapa kenderaan ditenggelami air.

"Memang tak sangka air naik cepat. Rumah saya sendiri kalau sebelum ini air naik di tangga sahaja, tetapi kali ini air masuk hingga ke dalam rumah.

"Saya puji tindakan pantas pihak berkuasa yang peka dengan keadaan masyarakat dengan segera menghulurkan bantuan," katanya.

Che Rahimah Ibrahim, 60, berkata kawasan rumahnya juga turut dinaiki air sehingga paras pinggang.

"Kalau sebelum ini hanya naik sehingga paras betis, tapi banjir kali ini sungguh luar biasa. Memang amat teruk," katanya. - Bernama

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger