Friday, April 17, 2015

'Kami terpaksa ikat perut, makan lauk bawang'

3:40 PM No Comments

SEPANG - Usaha berterusan dan tindakan pantas kerajaan Malaysia membawa keluar 67 pelajar Malaysia dari Aden, kawasan paling bergolak di Yaman berjaya menyelamatkan mereka daripada menjadi korban konflik perang saudara di negara itu.

Mohd Luqmanulhakim Zulkifli, 16, berkata, hanya rasa syukur yang mampu diungkapkan setelah masjid yang menjadi kawasan perlindungan kesemua mereka yang belajar di Madrasah Ribat Al-Idrus musnah dibom beberapa jam selepas dipindahkan.

Beliau berkata, keadaan yang semakin teruk memaksa mereka menjadikan masjid itu sebagai tempat berlindung dan selama tiga minggu berada di situ mereka terpaksa 'mengikat perut' dan hanya memakan nasi berlaukkan bawang selepas bekalan makanan sukar diperoleh.
   
"Keadaan tegang di Aden amat luar biasa dan semua pelajar perlu berada dalam keadaan bersedia untuk sebarang kemungkinan termasuk mencari kawasan perlindungan lain.

"Saya rasa jika kerajaan lambat mengeluarkan kami dari sana mungkin ketika ini kami semua sudah tiada lagi," katanya ketika ditemui sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini dari Dubai, hari ini.

Pelajar jurusan Syariah Islamiah itu merupakan antara 42 daripada 67 rakyat Malaysia yang dibawa keluar dari Aden ke Djibouti sebelum diterbangkan ke Kuala Lumpur menaiki pesawat Emirates Airlines.

Kumpulan kedua yang membawa 25 lagi pelajar dijangka tiba di KLIA dari Colombo, Sri Lanka kira-kira pukul 6 petang ini.

Semalam, kesemua pelajar berkenaan dibawa menaiki bot selama lebih 22 jam dari Aden ke Djibouti sebelum diterbangkan ke Jeddah menaiki pesawat Hercules C130 milik Angkatan Tentera Malaysia.

Mohd Luqmanulhakim berkata ketika waktu bergolak keadaan di Aden cukup tegang di mana bunyi tembakan dan letupan bom seakan-akan 'bunyian'  biasa kepada mereka yang terpaksa mengelak berada di kawasan terbuka bagi menghindari kejadian yang tidak diingini.
   
Berkongsi pengalaman sama, Ahmad Zaidi Abdullah, 16, berkata ketika pergolakan, rata-rata penduduk setempat di kawasan mereka belajar membawa senjata api, namun tidak mengganggu pelajar di madrasah itu.
   
Beliau berkata, sepanjang mendiami masjid itu, beliau dapat merasai dengan jelas gegaran bom sebelum ia benar-benar terkena bedilan selepas dipindahkan pasukan keselamatan Malaysia.

Anak ketiga daripada tujuh beradik dari Paka, Terengganu itu berkata perkara yang paling tidak dapat dilupakannya ialah pengalaman menaiki bot dari Aden ke Djibouti, Afrika yang mengambil masa 22 jam.

"Walaupun terpaksa berhimpit di dalam bot yang seakan bot nelayan bersama kira-kira 200 penumpang lain yang mahu meninggalkan Aden, saya rasa ia pengalaman yang berbaloi kerana kami semua selamat daripada menjadi korban konflik di Yaman", katanya.
   
Seorang lagi pelajar tahun pertama di madrasah sama, Syed Hafiz Syed Mohd Alwi berkata perjalanan menggunakan bot terutamanya ketika menempuh ombak yang kuat di waktu malam adalah sesuatu yang memeritkan.
   
Katanya perjalanan yang sepatutnya mengambil masa hanya 15 jam menjadi terlalu lama ekoran arus deras yang menghalang pergerakan sehingga terpaksa menggunakan laluan berbeza daripada biasa.

"Bot itu besar, namun tidak ubah seperti bot nelayan dan kami hanya memakan kentang rebus sahaja sepanjang perjalanan," katanya. - Bernama\

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Pengasuh terkejut jaga mangsa culik

3:24 PM No Comments

IOWA - AMERIKA SYARIKAT. Seorang pengasuh terkejut selepas menyedari kanak-kanak yang dijaganya merupakan seorang mangsa culik, Rabu lepas.

Menurut ABC News, John Truong menyedari hal berkenaan selepas membaca nota mengenai kanak-kanak hilang yang tersebar di laman sosial Facebook.

"Saya sedang bersarapan sambil memeriksa Facebook, kemudian saya nampak nota kanak-kanak hilang tersebut," kata Truong kepada stesen televisyen tempatan.

"Kanak-kanak hilang tersebut menyerupai kanak-kanak yang berada di atas katil saya. Oh tuhan, apa yang sedang terjadi?" tambahnya.

Truong memberitahu bahawa kakaknya, Chang memberitahu bahawa kanak-kanak tersebut adalah anak kepada teman lelakinya.

Siasatan awal polis mendapati Chang, 46, dan neneknya, Nguyen, 65, bertanggungjawab ke atas penculikan kanak-kanak tersebut pada Selasa lalu.

Polis masih menyiasat kes berkenaan.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger