Sunday, July 24, 2011

Mencari yang ke - 200

8:45 PM 2 comments

Asslamualaikum..   ok kali aku nak mencari... mencari pa ? aku menunggu siapa follower aku yg ke  - 200... hhhaaa... mesti da yg gelak... hahahah... follower 200 pon nak bising... hahaha... aku x kisah semua tu... sbb.. aku tau blog aku bkn popular pon tp aku berterima kasih kepada mereka yg follow aku,,,, 


bg aku bkn snng la nak dpt 10 follower pon... bkn semua nak follow blog aku , tp aku rasa happy bilanya.... follower aku dah hampir mencecah angka ke 200.... hehhee... so kepada sesiapa yg x follow aku lg.... cepat2x la yerr.... thanks support aku.... aku juga sngt mngalu -alukan sesiapa yg nak komen , kritik blog aku... aku x pndi tu semua... hehehe sila beri tunjuk ajar....  sapa yg follower aku yg ke 200.. nt aku akan wat entry khas untuk dia.... hehe... ok2... thanks all.... hehe... Jmpa lg... Thanks all !Read More...


Manusia beruk

9:14 AM No Comments

MEWUJUDKAN beruk  berciri manusia mendapat bantahan saintis di Britain.


MEWUJUDKAN beruk berciri manusia mendapat bantahan saintis di Britain.LONDON: Saintis di Britain mendesak peraturan ketat dikenakan terhadap usaha segelintir penyelidik yang mahu mewujudkan makhluk separuh beruk dan separuh manusia seperti dalam filem Hollywood Planet of The Apes.
Dalam satu laporan, saintis berkenaan memberi amaran penyelidikan yang sedang dilakukan sekarang hampir melanggar etika dalam cubaan untuk menyatukan ciri manusia dengan haiwan.

Profesor Martin Bobrow, seorang pakar genetik perubatan di Universiti Cambridge dan penulis bersama laporan itu berkata, masyarakat perlu sedar penyelidikan yang mencampurkan adukan gen manusia dengan haiwan harus dikawal selia dengan ketat. 

‘Kami mahu masyarakat menyedari implikasi penyelidikan seumpama ini sebelum ia benar-benar melahirkan sesuatu yang tidak diingini,” beliau dipetik sebagai berkata oleh akhbar Daily Mail. 

Akademi Saintis Perubatan United Kingdom menubuhkan pasukan penyemak yang akan meneliti penyelidikan yang mencampur adukan gen manusia dalam tisu haiwan. 

Tahun lalu, lebih sejuta penyelidikan dilakukan membabitkan haiwan diubah secara genetik, kebanyakan membabitkan tikus dan ikan yang dilahirkan dengan DNA manusia. 
Haiwan makmal ini digunakan untuk mewujudkan ubat baru bagi penyakit seperti kanser dan Alzheimer atau untuk mengkaji fungsi gen tertentu. 

Penyelidik juga didapati mewujudkan haiwan berciri manusia dengan memasukkan sel tunjang manusia ke dalam embrio haiwan. 

Haiwan digelar ‘chimeras’ ini adalah untuk mengkaji penyakit seperti strok, hepatitis dan kanser. 

Laporan saintis itu tidak mempersoalkan penyelidikan seumpama itu, namun mereka berkata, jika tidak dikawal, lambat laun kegiatan itu akan mewujudkan haiwan yang memiliki ciri manusia yang tidak boleh diterima masyarakat. 

Laporan itu mendesak Kementerian Dalam Negeri memantau penyelidikan berkenaan dan mengharamkan uji kaji yang membabitkan suntikan sel tunjang manusia ke dalam otak beruk bagi mendapatkan haiwan yang mempunyai kelakuan seperti manusia. 

Pengharaman penyelidikan sedemikian dapat menghalang usaha mewujudkan beruk yang mempunyai daya ingatan dan pertuturan seperti manusia. 

Seorang lagi penulis bersama laporan itu, Profesor Thomas Baldwin berkata: “Kami bimbang jika sejumlah besar sel otak manusia disuntik dalam otak beruk ia boleh memberi haiwan itu keupayaan yang selama ini hanya dimiliki manusia seperti pertuturan atau kebolehan untuk memanipulasi.” – Agensi 


Sumber : Berita Harian Online
Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger