Tuesday, November 25, 2014

MH17 'pembunuhan beramai-ramai yang dirancang'

7:55 PM No Comments

SHAH ALAM -  Tragedi Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang mengorbankan 298 penumpang dan kru disifatkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Emirates Airline, Sir Timothy Charles Clark sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai yang dirancang’.

Oleh itu Clark berkata, beliau berharap dalang yang bertanggungjawab terhadap tragedi itu di bawa ke muka pengadilan supaya mereka dikenakan hukuman sewajarnya atas tindakan itu.

“Kapal terbang tersebut ditembak jatuh. Ada yang menyatakan ia satu kemalangan, tapi saya tidak mempercayainya. Kapal terbang itu ditembak dengan pengetahuan sepenuhnya apa yang dilakukan.

“Pihak Belanda menyatakan bahawa insiden ini adalah satu tindakan jenayah dan pelakunya perlu dibicarakan di mahkamah antarabangsa.

"Ia memang jenayah. Saya menyifatkannya sebagai pembunuhan beramai-ramai yang dirancang dan dalang bertanggungjawab mesti dibawa ke muka pengadilan.” kata Clark dalam satu temu bual bersama wartawan Andreas Spaeth yang diterbitkan di Sydney Morning Herald.

Mengulas lanjut, Clark berkata, tragedi MH17 perlu menjadi satu ‘game changer’ kepada industri penerbangan di mana perlu ada perkongsian maklumat yang lebih baik supaya syarikat penerbangan boleh memilih laluan penerbangan yang selamat.

“Komuniti syarikat penerbangan kadang-kadang perlu melalui zon-zon konflik dan ada yang terus mengelakkan kawasan tersebut. Setakat ini, kami telah hentikan penerbangan ke Erbil, Damsyik dan Tripoli.

"Terbaru kami hentikan penerbangan ke Sana’a dan kami masih menimbangkan kemungkinan penghentian penerbangan ke atas Peshawar, Pakistan juga.

"Pengurusan penerbangan perlu mengimbangi perkara sebegini sepanjang masa. Jadi, kerja ini dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan jika kami mendapat lebih maklumat,” katanya

Emirates telah menghentikan penerbangan menerusi ruang udara Iraq semenjak kejadian MH17.

Sementara itu, apabila ditanya tentang masa hadapan  MAS, Clark berkata, cabaran yang dihadapi MAS sangat berat kerana setakat ini tiada syarikat penerbangan yang mendepani dua tragedi berturut-turut dalam tempoh beberapa bulan.

Oleh itu, katanya buat masa ini MAS mungkin perlu menilai semula modal perniagaan mereka dan mempertimbang untuk menjenamakan semula syarikat.

“Malaysia Airlines melambangkan jenama Malaysia. Ia merupakan duta perniagaan (Malaysia). Sememangnya amat sukar untuk mendepani stigma. MAS perlu menilai semula modal perniagaan dan penjenamaan semula.”

“Industri penerbangan tidak harus duduk dan melihat (MAS) ‘hilang’ berikutan dua insiden tersebut. Kami perlu cuba menolong mereka mendepani masalah-masalah yang dihadapi.” katanya.

Pesawat MH17 yang dalam perjalanan dari Amsterdam menuju ke Kuala Lumpur ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai lalu, mengorbankan kesemua 298 penumpang dan kru.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Kutip kerang

7:52 PM No Comments

MARANG - Sanggup bersabung nyawa kerana kerang!

Demikian keadaan di Pantai Rusila, Rhu Dua, Pulau Kekabu dan terbaru di Rhu Rendang apabila orang ramai masih memenuhi kawasan pantai tersebut untuk mengutip kerang.

Walaupun pihak berkuasa sudah mengeluarkan amaran dan larangan agar kawasan pantai ditutup untuk sebarang aktiviti kerana keadaan cuaca dan laut berbahaya, namun arahan itu tidak diendahkan.

Malah, kejadian nyaris lemas ketika mengutip kerang yang dilaporkan media seolah-olah tidak memberi iktibar. Itu belum termasuk dakwaan penduduk yang mengatakan sejak fenomena kerang melanda pantai di Marang, Jumaat lalu, sudah lebih 10 mangsa nyaris menjadi korban.

Kebanyakan mangsa yang nyaris lemas itu dikatakan tidak dibawa ke hospital, sebaliknya pulang ke rumah masing-masing selepas berjaya diselamatkan orang awam.

Dakwaan jumpa emas

Difahamkan, banyak pihak begitu berminat untuk mengutip kerang bukan kerana ingin menikmati kerang rebus atau kerang bakar, tetapi untuk memperoleh ‘harta karun’ yang dikatakan tersimpan di dalam perut kerang tersebut.

Gambar kerang berisi emas yang didakwa ditemui di Pantai Rusila tersebar menerusi aplikasi WhatsApp, dan laman sosial Facebook baru-baru ini telah menjadi tarikan baharu kepada orang ramai untuk ke pantai mencari hidupan tersebut.

Tidak kurang yang menyimpan hasrat untuk ‘mendulang’ kerang berisi emas yang sehingga kini tidak diketahui sejauh mana kebenarannya.

Senario itu menimbulkan kebimbangan kerana situasi boleh bertukar menjadi malapetaka, tambahan cuaca panas sejak Jumaat lalu mulai berakhir apabila sesetengah kawasan di negeri ini kembali dilanda hujan sejak awal pagi semalam.

Bekas Pengerusi Masjid Rusila, Omar Mohamad yang tinggal berhampiran Pantai Rusila turut melahirkan kebimbangan mengenai keselamatan pengunjung berikutan kejadian nyaris lemas itu semakin meningkat dan dikhuatiri akan meragut nyawa.

Tidak mahu ada yang menjadi korban, ahli jawatankuasa Pas Cawangan Rhu Dua turut mengambil langkah awal dengan menyediakan kelengkapan pelampung dan tali untuk menyelamatkan mangsa yang dibawa arus ombak.

Jauhi kawasan berbahaya

Sementara itu, seorang pengunjung, Abdullah Mohd Rani, 46, dari Rhu Renggeh berkata, dia dan keluarga tetap datang ke pantai berkenaan untuk mengutip kerang, namun tetap mengutamakan keselamatan dan tidak pergi jauh ke kawasan berbahaya.

Seorang lagi pengunjung, Halimah Sulaiman, 42, berkata, kehadirannya dan keluarga di pantai itu hanya untuk melihat orang ramai sambil menunggu sekiranya ada pihak ingin menjual kerang dikutip yang dijual pada harga RM5 bagi setiap tiga kilogram.

“Saya juga berpesan kepada ahli keluarga lain terutamanya anak-anak agar mereka tidak pergi jauh dari pantai.

"Biasanya yang memperoleh kerang banyak adalah penduduk setempat kerana mereka tahu di mana kawasan tidak merbahaya dan kawasan pantai curam,” katanya.


Kebesaran ALLAH SWT

Bagi Ketua Pemuda Pas Marang, Muhammad Khalil Abdul Hadi,  fenomena kerang ‘mendarat’ di Pantai Rusila adalah tanda kebesaran ALLAH SWT dan keluasan rahmat-Nya.

"Sudah tentu ia adalah satu kurniaan daripada ALLAH kepada hamba-Nya yang taat akan perintah-Nya sebagaimana firman-Nya: Jika sekiranya penduduk bandar/kampung itu beriman dan bertakwa nescaya kami akan buka baginya rezeki daripada langit dan bumi “Al-A’raaf: 96",” katanya.

Beliau berkata, ia juga mungkin satu peringatan daripada ALLAH supaya manusia sedar dan bertaubat kepada-Nya.

Menurutnya, tidak mustahil apa yang berlaku adalah kesan daripada perubahan cuaca di seluruh dunia hasil daripada kerosakan yang dilakukan manusia itu sendiri.

“Dalam keseronokan mencari kerang ini, saya ingin berpesan agar pengunjung menjaga batas-batas agama seperti tidak meninggalkan solat, batas pergaulan lelaki dan perempuan dan juga aurat.

"Jangan pula rahmat yang datang bergolek itu disambut dengan mengundang kemurkaan daripada ALLAH," katanya.

Muhammad Khalil berkata, memandangkan musim tengkujuh sinonim dengan ombak besar dan arus deras, beliau juga menasihatkan pengunjung supaya menjaga keselamatan diri, keluarga dan sahabat handai agar dapat mengelak musibah.

“Akhirnya saya ingin mengajak seluruh kaum Muslimin dan Muslimat untuk sama-sama kita mensyukuri nikmat ALLAH kepada kita semua.

"Bersyukur kepada-Nya bukan sahaja dengan ucapan di mulut tetapi dengan berusaha melaksanakan segala perintah ALLAH dalam kehidupan kita,” katanya.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


MAHA 2014 : Popular Dish jadi tumpuan

7:37 PM No Comments

PAMERAN Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2014 kali ini turut tidak melepaskan peluang memberi pengunjung pengalaman merasai pelbagai jenis makanan popular 14 negeri di Malaysia.

Tidak lengkap jika mengadakan sesuatu pameran sekiranya tiada dipamerkan dan dijual makanan popular setiap negeri atau kawasan buat pengunjung merasa dan membelinya.

Tinjauan wartawan Sinar Harian pada hari ketiga MAHA 2014 menyaksikan orang ramai tidak berhenti keluar masuk ke dewan D bagi merasai makanan dan minuman popular di Popular Dish.

Terdapat beberapa keunikan gerai mempamerkan makanan mereka dengan lebih menarik dan berbeza daripada kebiasaannya.


Puding raja keunikan dari Pekan Pahang

Mungkin ada tidak pernah mendengar apatah lagi merasa sejenis pencuci mulut dikenali sebagai Puding Raja yang terkenal di Pekan, Pahang.

Menurut Ahmad Safuan wakil Icah Catering yang menjual Puding Raja di MAHA 2014 berkata, makanan tersebut merupakan makanan dari istana Sultan Abu Bakar Pekan, Pahang.

“Kelebihan Puding Raja ini merupakan resipi turun temurun keluarga dan ia berasal dari istana dan merupakan makanan kegemaran raja-raja dan sukar didapati di luar.

“Proses menyediakan puding ini agak rumit kerana semua bahannya memerlukan kita membuat sendiri seperti jala emas,” katanya.

Puding raja menggunakan pisang lemak manis, ceri, buah prun, telur itik dan susu.

Ahmad Safuan berkata, selama tiga hari di MAHA 2014 lebih daripada 400 bekas puding raja berjaya dijual dan mendapat sambutan menggalakkan.

“Permintaan kali ini meningkat dan kami terpaksa balik semula untuk mengambil stok baharu selepas habis dijual. Keadaan ini juga berlaku kerana pengunjung tidak mahu melepaskan peluang untuk merasai makanan tradisi Pahang,” katanya.


Udang Sanggul Perlis digemari

Unik dan lain daripada yang lain, itu yang dapat diungkap wartawan Sinar Harian apabila melihat udang dililit bersama popia halus dan digoreng sehingga kuning keemasan yang dikenali sebagai Udang Sanggul.

Udang Sanggul merupakan produk makanan popular dari Perlis dan hanya boleh didapati di negeri tersebut sahaja.

Pemiliknya Azlina Mat Salleh berkata beliau memulakan perniagaan Udang Sanggul enam tahun lalu dan bertahan sehingga sekarang kerana keunikannya.

“Produk ini hanya ada di Perlis sahaja. Cara untuk membuatnya ialah udang, isi ikan dan sotong dibalut dengan kulit popia halus dan digulung menjadi sanggul.

“Udang Sanggul ini mesti rangup dan boleh dimakan bersama nasi atau sambal yang pasti lebih enak,” katanya ketika ditemui di boothnya.

Menurut Azlina, perniagaannya kini mempunyai francais di Kota Bahru; Kelantan dan Melaka serta mempunyai produk sama dalam bentuk sejuk beku.

“Bagi produk sejuk beku, Udang Sanggul boleh didapati dalam kotak yang mempunyai 12 ketul yang dijual pada harga RM15 sahaja,” katanya.

Azlina berkata, jualan sepanjang tiga hari MAHA 2014 berlangsung amat memberangsangkan.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my
Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger