Sunday, April 17, 2016

Siapa Dr. Zakir Naik Sebenarnya? | Biodata Dr. Zakir

3:42 PM No Comments

SIAPA yang tidak kenal Dr. Zakir Naik? Seorang ulama India, penulis dan perbandingan agama yang kerap menyampaikan dakwah lewat debat dan ceramah di seluruh dunia.

Disarikan dari wikipedia, nama lengkapnya adalah Zakir Abdul Karim terlahir pada 18 Oktober, 1965 Mumbai (Bombay pada waktu itu). Secara profesi, ia adalah seorang dokter medis, memperoleh gelar Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) dari Maharashtra, tapi sejak 1991 ia telah menjadi seorang ulama yang terlibat dalam dakwah Islam dan perbandingan agama.

Ia menyatakan bahwa tujuannya ialah membangkitkan kembali dasar-dasar penting Islam yang kebanyakan remaja Muslim tidak menyadarinya atau sedikit memahaminya dalam konteks modernitas.

Zakir Naik adalah pendiri dan presiden Islamic Research Foundation (IRF) sebuah organisasi nirlaba yang memiliki dan menyiarkan jaringan saluran TV gratis, Peace TV dari Mumbai, India.

Jika kita melihat tayangan video di Youtube, debat dan cermah Dr. Naik seringkali dihadiri oleh ribuan jamaah. tidak hanya hanya orang Islam saja juga oleh kristen, hindu, budha, bahkan ateisme yang kerap kali menjadi jamaah dan mengambil kesampatan pada sesi tanya-jawab.

Ketika diberi pertanyaan yang tak jarang menentang Islam, ia selalu mengawali jawabannya dengan memuji pertanyaan yang dilontarkan penanya, lalu menjawab dengan sistematik, Dr. Zakir Naik menjawab pertanyaan tersebut dari mendasar kemudian dengan pengandaian-pengandaian yang dengan mudah ditangkap akal sehat, serta tak lupa ia sertai dengan dalil-dalil yang lebih meyakinkan para penanya.

Read More...


Tarikh Dan Cara Pembayaran BR1M 2016

2:55 PM No Comments


Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 5.0 2016 akan mula dibayar secara ansuran/berperingkat mulai 28 Januari 2016. Berikut adalah beberapa maklumat penting mengenai tarikh, amaun dan cara pembayaran BRIM 2016.

Tarikh Pembayaran BR1M 2016

Pembayaran BR1M 2016 kepada penerima di bawah kategori isi rumah (ketua keluarga atau warga emas) akan diagihkan secara berperingkat empat kali setahun iaitu pada bulan Januari, April, Jun dan September 2016.

Manakala pembayaran kepada penerima kategori individu/bujang akan dibuat sekaligus mulai 28 Januari 2016.

Jadual di bawah menunjukkan ringkasan tarikh dan amaun pembayaran BRIM mengikut kategori pendapatan bulanan.


Cara Pembayaran BR1M 2016

Bagi penerima yang ada mengisi maklumat akaun bank semasa memohon, pembayaran akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank penerima, manakala penerima yang tiada akaun bank akan menerima baucar BR1M, yang boleh ditunaikan di Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB, Maybank atau Public Bank.

Untuk menyemak samada permohonan BR1M anda berjaya atau tidak (serta mengemukakan rayuan sekiranya anda gagal), sila layari Semakan Status Permohonan Dan Rayuan BR1M.
BR1M

Anda boleh ajukan sebarang soalan mengenai tarikh dan cara pembayaran BRIM 2016 dengan menghubungi:

Nombor hotline Kementerian Kewangan Malaysia 03-88824565 atau 03-88824566
Nombor bebas tol Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) 1-800-88-2716
Email kepada br1m@treasury.gov.my

Semoga info ini berguna untuk semua.

Read More...


Senarai Lagu Tema OST Drama Jasmine (TV3) | Drama Jasmine (TV3) 2016

2:46 PM No Comments

Drama bersiri 'Jasmine' arahan Feroz Kadir disiarkan di slot Zehra TV3. Nelydia Senrose memegang watak utama sebagai Jasmine. Turut dibintangi oleh Aqasha, Gambit Saifullah, Afifah Nasir, Puteri Aisyah dan ramai lagi. . Bersiaran pada setiap hari Rabu hingga Jumaat jam 9.00 malam di TV3.

LAGU TEMA / OST JASMINE TV3
Lagu : Sejati
Artis : Faizal Tahir
Lirik : Link

Read More...


Senarai Lagu Tema OST Drama Duda Terlajak Laris (TV3)| Drama Duda Terlajak Laris (TV3) 2016

2:41 PM No Comments

Drama terbaru adaptasi novel Duda Terlajak Laris karya Aifa Batrisya mengisi slot Akasia TV3. Drama terbitan Primeworks Studio Sdn Bhd itu diarahkan oleh Fairuz Loy dengan nukilan skrip oleh Shuhadatul Ain Zakaria. Bakal menampilkan gandingan Idris Khan, Zara Zya, dan Wawa Zainal sebagai teraju utama. Dibantu oleh Bella Nazari, Ikhlas Jalil, Anis Al-Idrus, Kuza Muzaini dan ramai lagi. Saksikan drama bersiri Duda Terlajak Laris, pada setiap hari Isnin hingga Khamis pukul 6,58 petang di TV3.

LAGU TEMA / OST DUDA TERLAJAK LARIS
Lagu : Cinta Yang Sempurna
Artis : Qanda
Video & Lirik : Link

Read More...


Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger