Friday, March 21, 2014

MH370: Imej objek menerusi satelit firma Colorado

5:21 PM No Comments

WASHINGTON: Sebuah firma imej satelit berpangkalan di Colorado berkata gambar dua objek yang terapung di Lautan Hindi yang ada kaitan dengan pesawat MH370 yang hilang adalah miliknya.

Selepas menemui objek berkenaan, Perdana Menteri Australia, Tony Abbott membuat panggilan kepada Perdana Menteri Malaysia untuk memaklumkan mengenai imej berkenaan.

Ketika mengumumkan pada sidang media, Abbott tidak memberitahu dari satelit mana imej berkenaan namun DigitalGlobe mengeluarkan kenyataan bahawa firma berkenaan yang memberikan imej berkenaan.

"Kami boleh mengesahkan bahawa DigitalGlobe memberikan imej berkenaan kepada pegawai penyelamat di Australia, dan kami dimaklumkan oleh pegawai kerajaan Australia bahawa imej firma inilah yang dirujuk oleh Abbott," kata jurucakap firma berkenaan hari ini.

"Imej satelit berkenaan dihasilkan pada 16 Mac lalu menerusi satelit WorldView-2 dengan resolusi kira-kira 50 cm. Bekerjasama dengan pelanggan kami, DigitalGlobe akan terus mengumpulkan imej di kawasan yang luas itu termasuk di sekitar perairan yang terdapatnya objek yang diumumkan semalam," kata kenyataan itu.

Siapakah DigitalGlobe?
DigitalGlobe, berpangkalan di Longmont, Colorado, memiliki beberapa satelit komersial imej bumi. Syarikat itu mempunyai lebih 4 bilion kilometer persegi imej dalam arkibnya, demikian menurut laman webnya.

Bagiamana mereka memperoleh pendapatan?
DigitalGlobe menjalankan khidmat berasaskan 'First Look Event' iaitu mampu membezakan imej 'sebelum dan selepas' untuk pelanggannya.

Dalam beberapa bulan ini, syarikat memulakan perkhidmatan untuk memantau kebakaran hutan di Australia, keganasan di Ukraine dan ribut salji di Atlanta.

Status firma?
Firma membuat tawaran awam di Bursa Saham New York pada Mei 2009, dan didagangkan menggunakan simbol niaga DGI.

Apa khidmat terkininya?
Minggu lalu, Digital Globe melancarkan usaha 'mengumpul sumber' atau 'crowdsource' untuk membantu mencari pesawat MH370 yang hilang dengan meminta orang awam membantu untuk menganalisis imej resolusi tinggi terhadap apa juga petunjuk mengenai kehilangan pesawat Malaysia itu.

Kejayaan sebelum ini?

Apabila puting beliung Haiyan melanda Filipina pada November 2013, DigitalGlobe mengaktifkan kempen 'crowdsourcing' globalnya. Syarikat itu berjaya mengumpul lebih 400,000 imej dengan mengenal pasti 38,000 bangunan dan 101,000 kediaman yang rosak.

Sumber : http://www.bharian.com.my


0 comments:

Post a Comment

Tiada Kepalsuan Copyright © 2013
Powered by Blogger